Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Na 69. sjednici Regionalnog komiteta Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu predstavljena publikacija “Bolje zdravlje za Evropu: pravednije i održivije, 2010-2020”

19.09.2019

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

U Kopenhagenu je periodu od 16. do 19. septembra održana 69. sjednica Regionalnog komiteta Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu. Delegaciju Bosne i Hercegovine na Konferenciji činili su predstavnici Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite u Vladi Republike Srpske i Ministarstva zdravstva Federacije BiH.

Ministri zdravstva i visoko pozicionirani predstavnici iz 53 zemalje članice Europske regije Svjetske zdravstvene organizacije, kao i partneri i predstavnici nevladinih organizacija razmatrali su aktuelne teme, posebno kroz analizu rezultata programa Zdravlje 2020 koji se provodi u evropskoj regiji Svjetske zdravstvene organizacije od 2012.godine, liderstvo u javnom zdravlju u evropskoj regiji, promociju  zdravlja u regiji, te budžet organizacije za evropski region.

Razmatrane su i moguće implikacije transformacije Svjetske zdravstvene organizacije na region Evrope i aktivnosti na nivou država članica.

Tokom drugog dana zasjedanja nominiran je i kandidat za novog direktora Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu dr. Hans Kluge, kandidat Kraljevine Belgije, koji je u prethodnom mandatu obavljao funkciju direktora Odjela za zdravstvene sisteme i javno zdravstvo u Regionalnom uredu SZO za Evropu. Nominacija dr. Klugea na ovu poziciju biće razmatrana na Izvršnom odboru Svjetske zdravstvene organizacije u februaru 2020.godine.

Tokom zasjedanja u Kopenhagenu promovirana je i publikacija Regionalnog ureda Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu, pod nazivom Bolje zdravlje za Evropu: pravednije i održivije, 2010-2020”, u kojoj je objavljen i osvrt ministra Adila Osmanovića, na stanje u oblasti zdravstva u Bosni i Hercegovini.

 

Osvrt ministra Adila Osmanovića možete pročitati ovdje.