Grb BiH

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

Vijesti

 

СВЕ ВИЈЕСТИ


СЕКТОРИ

КАТЕГОРИЈЕ

Министарка Гудљевић се сусрела с шефицом канцеларије Савјета Европе у Сарајеву Бојаном Урумовом

17.06.2020

Пошаљи документе на е-маил

Е-маил пошиљаоца (*):
Е-маил примаоца (*):
Коментар:

У Министарству цивилних послова Босне и Херцеговине Бојана Урумова, шефица канцеларије Савјета Европе је с министарком Анкицом Гудељевић у својој наступној посјети разговарала о различитим темама,које повезују ове двије институције.

Посебна пажња је посвећена документу „Препоруке за политике дјеловања са Мапом пута за унапређење инклузивног образовања у Босни и Херцеговини“. С тим у вези саговорнице су дошле до истог стајалишта: инклузија је полазишна тачка за сваки разговор о демократизацији образовног система. Министарка Гудељевић је нагласила да је пут БиХ, пут ка Европској унији а да тај пут подразумијева образовање које је уређено према највишим демократским принципима,међу којима је најважнији принцип једнакоправности.

 

Говорећи о интеграцији и десегрегацији образовног система неизбјежна тема су биле „двије школе под једним кровом“, али ништа мање и школе у којима се занемарују основна људска права као што је право на вјеронауку унутар школских институција једнако за све а не само неке. Веома  важно је право на образовање на материњем језику које је често занемарено чак и када се говори о ромској популацији што је истакла министрица Гудељевић те нагласила да ће интенције дјеловања Министарства цивилних послова ићи у правцу хармонизовања свих потреба на једнак начин за све групе обухваћене образовањем. Без интеракција и дијалога заснованог на повјерењу и уважавању, неће бити могућ нити један напредак а напредак је услов на путу БиХ ка ЕУ.