Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ministrica Gudeljević učestvala na sastanku ministara obrazovanja Procesa saradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP)

12.11.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

U okviru Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (South East European Cooperation Process - SEECP), održan je online sastanak ministara obrazovanja o temu „Nova normalnost u obrazovanju kao normalni proces“, a na poziv i u organizaciji ministra obrazovanja Republike Turske.

U ime Bosne i Hercegovine sastanku je prisustvovala Ankica Gudeljević, ministrica civilnih poslova, koja je tokom svog obraćanja istakla:

„Sve što je do sada urađeno potvrđuje nužnost kontinuiranog ulaganja u razvoj digitalnih vještina i kompetencija učenika i nastavnog osoblja na svim razinama obrazovanja, ali i osiguranje tehničkih uvjeta, prije svega, nužne opreme za realizaciju online nastave.

 

Pored ministrice Gudeljević, učešće u sastanku uzeli su i ministri, odnosno predstavnici ministarstava  obrazovanja: Albanije, Bugarske, Grčke, Hrvatske, Kosova, Moldavije Sjeverne Makedonije, Turske i Rumunije, koji su prezentirali svoja iskustva i dobre prakse u oblasti obrazovanja tokom pandemije COVID-19.

Na kraju svog obraćanja ministrica Gudeljević je naglasila da nas „nova normalnost“ uči da svi trebamo imati više razumijevanja jedni za druge, jer u procesu osiguranja jednako kvalitetnog odgoja i obrazovanja svaki učesnik i svaki resurs su  jednako bitni i vrijedan.

Učesnici sastanka su ocijenili korisnim održavanje ovakvih sastanaka, te se usuglasili da bi bilo korisno da se i u narednom periodu organiziraju tematski sastanci za oblast obrazovanja.

Podsjećamo, Proces suradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) pokrenut je 1996. godine u Sofiji u cilju jačanja regionalne saradnje, sigurnosti i stabilnosti, gospodarske saradnje kao i saradnje na području pravosuđa, borbe protiv organiziranog kriminala i terorizma, a u cilju omogućavanja približavanja država sudionica Procesa evropskim strukturama.

SEECP-a ima trinaest članica: Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Bugarska, Grčka, Hrvatska, Sjeverna Makedonija, Moldavija, Rumunija, Srbija, Turska, Slovenija te Kosovo. U razdoblju 2020. – 2021. SEECP-om predsjedava Turska.