Grb BiH

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

Vijesti

 

СВЕ ВИЈЕСТИ


СЕКТОРИ

КАТЕГОРИЈЕ

Министарка Гудељевић разговарала са шефицом мисије ОЕБС-а у БиХ Катхлен Кавалец

18.06.2020

Пошаљи документе на е-маил

Е-маил пошиљаоца (*):
Е-маил примаоца (*):
Коментар:

У Сарајеву је  одржан разговор министaрке цивилних послова БиХ, Анкице Гудељевић и шефице мисије ОЕБС-а у БиХ, амбасадорке Катхлен Кавалец које су разговарале о образовању за вријеме трајања пандемије коронавируса, донацијама за потребе учења на даљину, PISA резултатима тестирања, образовању за мањинске групе и уопштено о образовном систему у БиХ.

Кавалец је истакла да је пријатно изненађена брзом реакцијом свих образовних актера и адаптацији на нове услове рада као и одговору на нове образовне потребе. Посебно је истакла како је појачана брига о Ромима  којима се настојало обезбиједити наставно штиво у штампаној форми, али да треба наставити креирати механизме како би ова категорија ученика имала једнакоправан статус.

Министарка Гудељевић је истакла како је веома важно да сва дјеца имају једнак приступ образовању као и да је нужно свима обезбиједити једнаке могућности посебно нагласивши изражене потребе кроз online учење. Но, ту, свакако није исцрпљен опсег бриге о дјеци имајући у виду и потребе у различитим центрима и домовима којима се мора посветити пажња и помоћи им.

Искуство видео учења се показало учинковитим имајући у виду да су наставници морали цјелокупан педагошки рад усмјерити у виртуалну сферу  за коју су ученици показали велики интерес и изразили позитивне оцјене јер су уочили много више индивидуалног приступа према њима.

Говорећи о PISA резултатима тестирања и наредном циклусу тестирања закључено је да треба уложити много труда и напора да се припреме услови за наредни круг који ће највјеројатније бити помјерен због новонасталих услова у вези с корона вирусом.

Говорећи о почетку нове школске године саговорнице су дошле до истог закључка. У наредном периоду се требају припремати услови и за редовно одвијање наставе подједнако као и наставак виртуелних учионица.