Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ministrica Gudeljević razgovarala s voditeljicom misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec

18.06.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

U Sarajevu je  održan razgovor ministrice civilnih poslova BiH, Ankice Gudeljević i voditeljice misije OSCE-a u BiH, veleposlanice Kathleen Kavalec koje su razgovarale o obrazovanju za vrijeme trajanja pandemije Corona virusa, donacijama za potrebe učenja na daljinu, PISA rezultatima testiranja, obrazovanju za manjinske skupine i općenito o obrazovnom sustavu u BiH.

Kavalec je istaknula da je prijatno iznenađena brzom reakcijom svih obrazovnih aktera i adaptaciji na nove uvjete rada kao i odgovoru na nove obrazovne potrebe. Posebice je istakla kako je pojačana briga o Romima  kojima se nastojalo osigurati nastavno štivo u tiskanoj formi, ali da treba nastaviti kreirati mehanizme kako bi ova kategorija učenika imala jednakopravan status.

Ministrica Gudeljević je istakla kako je veoma važno da sva djeca imaju jednak pristup obrazovanju kao i da je nužno svima osigurati jednake mogućnosti posebice naglasivši izražene potrebe kroz online učenje. No, tu, svakako nije iscrpljen opseg brige o djeci imajući u vidu i potrebe u različitim centrima i domovima kojima se mora posvetiti pozornost i pomoći im.

Iskustvo video učenja se pokazalo učinkovitim imajući u vidu da su nastavnici morali cjelokupan pedagoški rad usmjeriti u virtualnu sferu  za koju su učenici pokazali veliki interes i izrazili pozitivne ocjene jer su uočili mnogo više individualnog pristupa prema njima.

Govoreći o PISA rezultatima testiranja i narednom ciklusu testiranja zaključeno je da treba uložiti mnogo truda i napora da se pripreme uvjeti za naredni krug koji će najvjerojatnije biti pomjeren zbog novonastalih uvjeta u vezi s Corona virusom.

Govoreći o početku nove školske godine sugovornice su došle do istog zaključka. U narednom razdoblju se trebaju pripremati uvjeti i za redovito odvijanje nastave podjednako kao i nastavak virtualnih učionica.