Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ministrica Gudeljević obratila se učesnicima Konferencije ministara Evropskog područja visokog obrazovanja (EHEA)/Bolonja procesa

19.11.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

U organizaciji talijanskog Bolonja tajništva, 19. novembra 2020. godine održana je virtuelna Konferenciji ministara odgovornih za visoko obrazovanje Evropskog područja visokog obrazovanja (EHEA)/Bolonjskog procesa na kojoj je učestvovala delegacija Bosne i Hercegovine predvođena ministricom civilnih poslova Ankicom Gudeljević.

Konferenciju su otvorili ministar za univerzitete i istraživanje Republike Italije, Gaetano Manfredi i komesarka za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade u Evropskoj komisiji, Mariya Gabriel, nakon čega su uslijedila obraćanja svih ministara Evropskog područja visokog obrazovanja (EHEA) i konsultativnih članova Bolonjskog procesa.

Tokom Konferencije usvojen je Rimski komunike, temeljni dokument koji će dati smjernice za sljedećih deset godina rada cijelog Evropskog prostora visokog obrazovanja, i kojim je naglašena potreba za poboljšanjem provedbe temeljnih vrijednosti, posebno demokratije, jer principi visokog obrazovanja nose mir i slobodu.

Ministrica Gudeljević je istakla da je obrazovanje pred velikim izazovima. “Od visokog obrazovanja se traži da hitno odgovori na izazove nezaposlenosti, demografskih promjena, ekonomske i političke krize. Očekuje se i da odgovori izazovima sa kojim se suočava zdravstveni sektor u cjelini”, dodavši da su ministri usvajanjem Rimskog komunikea izrazili odlučnost da zajedno rade na jačanju Evropskog prostora visokog obrazovanja kako bi pomogli društvima u ovim teškim trenutcima.

Na kraju, ministrica je Gudeljević poželjela dobrodošlicu San Marinu, kao 49. zemlji članici Bolonjskog procesa. Ovih 49 zemalja provodi i usvaja reforme visokog obrazovanja na osnovu zajedničkih ključnih vrijednosti - kao što su sloboda izražavanja, autonomija institucija, neovisnost studentskih udruženja, akademska sloboda, slobodno kretanje studenata i osoblja. Za sve ove zemlje glavni cilj je povećati mobilnost osoblja i učenika i olakšati zapošljivost.

“Vjerujem da ćemo samo zajedničkim naporima, zajedničkom vizijom inkluzivnog, inovativnog, međusobno povezanog, interaktivnog Evropskog područja visokog obrazovanja, moći ispuniti ciljeve održivog razvoja do 2030. godine”, zaključila je ministrica Gudeljević.

 Podsjećamo da je Bosna i Hercegovina od 2003.godine članica Bolonjskog procesa.