Grb BiH

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

Vijesti

 

СВЕ ВИЈЕСТИ


СЕКТОРИ

КАТЕГОРИЈЕ

Министарка Гудељевић нападнута на састанку представника Асоцијације ректорских приватних универзитета и директора Агенције за развој високог образовања и обезбјеђивања квалитете

09.07.2020

Пошаљи документе на е-маил

Е-маил пошиљаоца (*):
Е-маил примаоца (*):
Коментар:

У организацији Министарства цивилних послова Босне и Херцеговине одржан је састанак због унапређења процеса акредитације високошколских институција у Брчко дистрикту БиХ, којем су присуствовали представници Одјељења за образовање у Влади Брчко дистрикта БиХ, Асоцијације ректора приватних универзитета и директор Агенције за развој високог образовања и осигурање квалитете.

 

Министарка Гудељевић је у складу с координирајућом улогом Министарства организовала, у духу добре воље, састанак којим је  настојала омогућити услове за дијалог који је, према ријечима присутних, из Министарства цивилних послова недостајао протеклих година.

Већ на самом почетку састанка, уз непримјерено бурну реакцију, директор Агенције за развој високог образовања и обезбјеђивање квалитета, проф. др Енвер Халиловић је вербално насрнуо на министарку Гудељевић забрањујући јој да га ословљава са „равнатељ“ јер је та ријеч „неприхватљива“. Учесници састанка су настојали увјерити директора Халиловића да свако има право употријебити ону ријеч која је у духу његова материњег језика, но, нажалост, без икаквог учинка. Непримјерена реторика је настављена уз оптужбе упућене министарки којом се настојала дискредитирати у својој женској, политичкој и позицији становника једне државе који има Уставом загарантирана права да говори материњим језиком.

Упркос непријатностима којима је била изложена, министарка Гудељевић је састанак привела крају имајући у виду чињеницу да директор Халиловић није претходно присуствовао састанку Асоцијације ректорског скупа приватних универзитета сматрајући да се настали проблеми морају под сваку цијену ријешити.

 

На састанку се до краја дискутовало о проблемима у процесу акредитације и реакредитације високошколских институција на територији Брчко дистрикта Босне и Херцеговине, као и о могућностима за унапређење наведеног процеса за што је директор Халиловић устврдио да су „обичне небулозе“ те да „на то неће одговорити“.

 

Представници Асоцијације ректора приватних универзитета су указали на неравноправан положај приватних високошколских институција у односу јавне високошколске институције у Босни и Херцеговини, посебно кад је у питању чланство у Ректорској конференцији Босне и Херцеговине, у којој нису заступљени, као што нису заступљени нити у Управном одбору Агенције за развој високог образовања и обезбјеђивање квалитета.

 

На састанку је закључено да ће наредни корак Министарства бити организовање заједничког састанка представника приватних и јавних високошколских институција у Босни и Херцеговини на којем би се разговарало о проблемима у областима високог образовања и начинима њихова рјешавања.