Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ministrica Dubravka Bošnjak i austrijska ambasadorica Ulrike Hartmann o mogućnostima za nastavak uspješne saradnje

26.04.2023

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Dubravka Bošnjak sastala se u Sarajevu sa ambasadoricom Austrije u BiH Ulrike Hartmann.

                U razgovoru je konstatiran značaj Ureda KulturKontakt,a sada i Austrijske agencije za obrazovanje i internacionalizaciju (OEAD), koji u Bosni i Hercegovini djeluju zahvaljujući Protokolu između Ministra civilnih poslova BiH i Savezne ministrice za obrazovanje, nauku i kulturu Republike Austrije o saradnji u oblasti obrazovanja, visokog obrazovanja i istraživačke djelatnosti.

                Više od 20 godina traje i sadržajna saradnja između Republike Austrije i Bosne i Hercegovine u oblasti obrazovanja i obuke. Intenzivne aktivnosti u  visokom obrazovanju, koje se realiziraju preko Austrijske razvojne agencije, sada su proširene i na stručno obrazovanje i obuku, uz djelovanje Austrijske agencije za obrazovanje i internacionalizaciju (OEAD).

                U saradnji sa nadležnim obrazovnim vlastima i uz tehničku pomoć  Austrijske agencije za obrazovanje i internacionalizaciju, Ministarstvo civilnih poslova izradilo je novi strateški dokument “Poboljšanje kvaliteta i važnosti stručnog obrazovanja i obuke u Bosni i Hercegovini – na osnovu Zaključaka iz Rige – za period 2021.-2030.”, koji je Evropska komisija visoko ocijenila. OEAD je nastavio podršku provedbi ovog dokumenta.

                Ministrica Bošnjak izrazila je želju za nastavak saradnje u obrazovanju, a dalji projekti mogli bi biti u oblasti osiguranja kvaliteta u visokom obrazovanju, kao i pomoći u izradi okvira kvalifikacija u BiH prema Evropskom kvalifikacijskom okviru za cjeloživotno učenje.

                Ambasadorica Hartmann složila se da je saradnja u proteklom periodu bila naročito uspješna i kazala da je njena zemlja spremna za nove zajedničke projekte dvije zemlje.