Grb BiH

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

Vijesti

 

СВЕ ВИЈЕСТИ


СЕКТОРИ

КАТЕГОРИЈЕ

Министарка цивилних послова разговарала са министарком науке Црне Горе

17.07.2020

Пошаљи документе на е-маил

Е-маил пошиљаоца (*):
Е-маил примаоца (*):
Коментар:

На иницијативу министарке Анкице Гудељевић одржан је видео састанак са министарком науке Црне Горе Сањом Дамјановић о будућој сарадњи и веома значајној улози БиХ у пројекту „Међународни институт за одрживе технологије на простору Југоисточне Европе“ (SEEIST).

Основни циљеви SEEIST пројекта су: промовисање ссрадње у области науке, технологије и индустрије; осигурање платформе за побољшано образовање младих научника и инжењера; успоравање одлива ускостручних кадрова; обнављање традиције у технологији какву је југоисточна Европа имала у прошлости и подстицање сарадње између држава у регији.

Министрица Дамјановић је нагласила како је увјерена да ће „будућа сарадња резултирати бројним успјешним пројектима, у првом реду успостављањем Међународног института за одрживе технологије на простору Југоисточне Европе који је најбољи примјер потенцијала коју ова регија има.“

С друге стране, министарка Гудељевић је истакла значај претходно потписаног Меморандума о оквиру ове сарадње јер би на тај начин могла бити мобилисана научна заједница Босне и Херцеговине. Меморандум су поред БиХ потписали премијери: Албаније, Бугарске, Косова, Црне Горе и  Сјеверне Македоније.

Министарка Гудељевић је додала да ће Министарство цивилних послова слиједом својих обавеза према ресорним министарствима из цијеле БиХ, упознати надлежна министарства о цјелини пројекта и могућностима које се отварају за научну заједницу те на основу њихових сугестија и приједлога изабрати представнике БиХ у Одбор за успостављање Института и предузети даљње кораке сарадње.

Оснивачи Међународног института за одрживе технологије Југоисточне Европе су Албанија, БиХ, Бугарска, Хрватска, Грчка, Косово, Сјеверна Македонија, Црна Гора, Србија и Словенија.

Суштина Института, који кроз овај пројект треба бити изграђен, јесте лијечење тумора и биомедицинско истраживање са протонима и тежим јонима.  Терапија канцера протонима и тежим ионима јесте најуспјешнији инструмент за лијечење многих врста тумора, посебно радиорезистентних тумора. Институт ће бити истовремено мјесто научног истраживања и мјесто лијечења пацијената.

На крају састанка, министарка Гудељевић је изразила наду да ће БиХ са научницима из оба ентитета и Брчко дистрикта дати значајан допринос овом пројекту и да ће у БиХ бити реализован као пројект који уједињује бх. научнике у племенитој мисији промоције науке за добробит оних којима су истраживања намијењена.