Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ministrica civilnih poslova razgovarala sa ministricom nauke Crne Gore

17.07.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Na inicijativu ministrice Ankice Gudeljević održan je video sastanak sa ministricom nauke Crne Gore, Sanjom Damjanović o budućoj saradnji i veoma značajnoj ulozi BiH u projektu „Međunarodni institut za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Europe“ (SEEIIST).

Temeljni ciljevi SEEIIST projekta su: promoviranje saradnje u oblasti nauke, tehnologije i industrije; osiguranje platforme za poboljšano obrazovanje mladih naučniika i inženjera; usporavanje odliva uskostručnih kadrova; obnavljanje tradicije u tehnologiji kakvu je jugoistočna Europa imala u prošlosti i poticanje saradnje između država u regiji.

Ministrica Damjanović je naglasila kako je uvjerena da će „buduća saradnja rezultirati brojnim uspješnim projektima, u prvom redu uspostavljanjem Međunarodnog instituta za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Europe koji je najbolji primjer potencijala koju ova regija ima.“

S druge strane, ministrica Gudeljević je istakla značaj prethodno potpisanog Memoranduma o okviru ove saradnje jer bi na taj način mogla biti mobilizirana naučna zajednica Bosne i Hercegovine. Memorandum su pored BiH potpisali premijeri: Albanije, Bugarske, Kosova, Crne Gore i  Sjeverne Makedonije.

Ministrica Gudeljević je dodala da će Ministarstvo civilnih poslova slijedom svojih obaveza prema resornim ministarstvima iz cijele BiH, upoznati nadležna ministarstva o cjelini projekta i mogućnostima koje se otvaraju za naučnu zajednicu te temeljem njihovih sugestija i prijedloga izabrati predstavnike BiH u Odbor za uspostavljanje Instituta i poduzeti daljnje korake suradnje.

Osnivači Međunarodnog instituta za održive tehnologije Jugoistočne Europe su Albanija, BiH, Bugarska, Hrvatska, Grčka, Kosovo, Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Srbija i Slovenija.

Bit Instituta, koji kroz ovaj projekt treba biti izgrađen, jeste liječenje tumora i biomedicinsko istraživanje sa protonima i težim jonima.  Terapija kancera protonima i težim ionima jeste najuspješniji instrument za liječenje mnogih vrsta tumora, posebno radiorezistentnih tumora. Institut će biti istovremeno mjesto naučnog istraživanja i mjesto liječenja pacijenata.

Na kraju sastanka, ministrica Gudeljević je izrazila nadu da će BiH sa naučnicima iz oba entiteta i Brčko distrikta dati značajan doprinos ovom projektu i da će u BiH biti realiziran uistinu kao projekt koji ujedinjuje bh.naučnike u plemenitoj misiji promocije nauke za dobrobit onih kojima su istraživanja namijenjena.