Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ministrica civilnih poslova Ankica Gudeljević razgovarala u Sarajevu sa ambasadorom Italije u BiH Nikolom Minasijem

13.01.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević razgovarala je u Sarajevu sa ambasadorom Italije u BiH Nikolom Minasijem o uspostavljanju efikasnije saradnje dvije zemlje u oblastima u kojima Ministarstvo civilnih poslova ima nadležnosti.

                „Iako ovo ministarstvo ima koordinirajuću ulogu u oblastima poput obrazovanja, zdravstva, nauke, kulture, sporta, mislim da možemo učiniti puno na podizanju nivoa saradnje dvije zemlje. Želimo prije svega kroz bolju i efikasniju komunikaciju svih nivoa vlasti unutar Bosne i Hercegovine ubrzati stvari i stvoriti ambijent u kojem ćemo u najkraćem roku imati usaglašene stavove prema našim inostranim partnerima“, rekla je ministrica Gudeljević.

                Ministrica je podsjetila da Bosna i Hercegovina i Italija imaju potpisane sporazume o saradnji u više oblasti, ali da nedostaju sporazumi koji definišu saradnju u zdravstvu i saradnji mladih.

                „ Smatramo da bi smo, u što skorijoj budućnosti, trebali započeti proceduru za potpisivanje sporazuma sa Republikom Italijom u području zdravstva. Znamo da se veliki broj oboljele djece iz BiH liječi u Italiji, pod vrlo povoljnim uvjetima, na Institutu Sant'Orsola u Bolonji, i da bi se značajno olakšao i povećao broj liječenja oboljele djece iz Bosne i Hercegovine, kada bi se potpisao bilateralni sporazum između naše dvije prijateljeske države“, istaknula je ministrica.

                Ambasador Italije Nikola Minasi podsjetio je da je Italija drugi trgovinski partner Bosne i Hercegovine, odmah nakon Njemačke, što govori o zainteresovanosti njegove zemlje za BiH. Izrazio je interes da se mladima, prije svega srednjoškolcima, predstave mogućnosti zapošljavanja u italijanske firme u BiH, kao i mogućnosti korištenja programa VIA DINARICA za zapošljavanje mladih u oblasti turizma.

                Ministrica Gudeljević i ambasador Minasi naglasili su posebno dobru saradnju u oblasti kulture, a ambasador Minasi izrazio je i očekivanje da će ministrica Gudeljević prisustvovati konferenciji o saradnji zemalja Mediterana, a na poziv italijanskog ministra kulture Daria Frančeskinija.