Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ministrica Bošnjak na godišnjoj Skupštini Svjetske zdravstvene organizacije u Ženevi

26.05.2023

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

                Ministrica civilnih poslova Dubravka Bošnjak predvodila je delegaciju Bosne i Hercegovine na 76. godišnjem zasjedanju Svjetske zdravstvene skupštine u Ženevi. Skupštini na temu „Spašavanje života, podizanje zdravlja za sve” prvog dana zasjedanja obratio se dr. Tedros Adhanoma Ghebreyesus, glavni ravnatelj Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

                Razmatrane su neke od značajnih tema za daljnji rad Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) kojima se utvrđuje neposredna i dugoročna budućnost organizacije, prije svega programski budžet za sljedeće dvije godine, ključne odluke o održivom finansiranju i promjenama za unapređenja procesa i odgovornosti SZO-a.

                Delegati su raspravljali o ključnoj ulozi koju SZO ima u globalnoj arhitekturi hitnih zdravstvenih situacija. Razmotren je prošlogodišnji napredak, postignuća i izazovi.

                Razgovarano je o preusmjeravanju zdravstvenih sistema na primarnu zdravstvenu zaštitu kao otpornu osnovu za univerzalnu zdravstvenu pokrivenost i pripremama za sastanak na visokom nivou Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o univerzalnom zdravstvenoj pokrivenosti. Analizirane su i  hitne situacije javnog zdravlja, prije svega kroz jačanje spremnosti SZO za hitne zdravstvene situacije i odgovor na njih, kao i o implementacija međunarodnih zdravstvenih propisa.

                Posebna pažnja u radu Skupštine, koja nastavlja s radom do 30. 5. 2023. godine bit će prestanak nasilja nad djecom kroz jačanje zdravstvenih sistema i multisektorski pristup.

               Svjetska zdravstvena skupština je tijelo koje donosi odluke SZO. Sjednicama Skupštine prisustvuju izaslanstva iz 194 države članice SZO i fokusira se na specifičnu zdravstvenu agendu koju priprema Izvršni odbor. Generalne funkcije Svjetske zdravstvene skupštine su utvrđivanje politike Organizacije, imenovanje generalnog direktora, nadgledanje finansijskih politika te razmatranje i odobravanje predloženog programskog budžeta. Zdravstvena skupština održava se svake godine u Ženevi, Švicarska.