Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ministrica Ankica Gudeljević u radnoj posjeti Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske

14.05.2021

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ministrica Ankica Gudeljević danas je bila u zvaničnoj posjeti Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Tokom sastanka ministar Alen Šeranić je izrazio zahvalnost zbog izuzetno dobre saradnje Ministarstva civilnih poslova sa Ministarstvom zdravlja RS i pohvalio ministricu Gudeljević za izuzetno dobar rad i odgovornost prema svim izazovima od početka pandemije. Izražena je i obostrana radost što je Covax mehanizam konačno počeo sa frekventnijom isporukom vakcina.

Poseban osvrt napravljen je i prema EU4Health mehanizmu iz kojega vakcine, također pristižu te je naglašen brz i efikasan rad Ministarstva civilnih poslova koje je sve administrativne obaveze do sada obavljalo među prvim državama Zapadnog Balkana.

Ministrica Gudeljević je izrazila zahvalnost na otvorenosti, brzim reakcijama i susretljivosti Ministarstva zdravlja RS i ministra Šeranića i otvorila razgovor o  Covid pasošima i mogućnostima koje BiH ima pred sobom.  

Napravljen je i generalni presjek nivoa vakcinisanja u RS te iskustvima o prijavljivanju stanovnika za vakcinisanje.

Konačno razgovarano je i o mogućim sporazumima o priznavanju Covid pasoša, no to je još otvorena tema podjednako kao i u EU.

Na kraju razgovora definirano je i skoro vakcinisanje olimpijskog tima BiH zbog odlaska na predstojeću Olimpijadu u Tokio, ali i o vakcinisanju paraolimpijske delegacije BiH.

Bila je ovo jedna u nizu zvaničnih posjeta koje ministrica Gudeljević u narednim danima namjerava upriličiti ministarstvima zdravstva, kliničkim centrima i mjestima na kojima se vrši vakcinacija širom BiH.