Grb BiH

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

Vijesti

 

СВЕ ВИЈЕСТИ


СЕКТОРИ

КАТЕГОРИЈЕ

Министарка Анкица Гудељевић у наступну посјету примила резидентну координаторку УН у БиХ Ингрид Мекдоналд

29.04.2020

Пошаљи документе на е-маил

Е-маил пошиљаоца (*):
Е-маил примаоца (*):
Коментар:

Министарка цивилних послова Босне и Херцеговине Анкица Гудељевић разговарала је данас у Сарајеву са резидентном координаторком Уједињених народа у Босни и Херцеговини Ингрид Мекдоналд.

                Ингрид Мекдоналд преузела је мандат у Босни и Херцеговини 23. марта ове године, те је састанак био прилика за упознавање и осврт на  тренутну ситуацију у Босни и Херцеговини, укључујући и COVID-19 кризу и одговор Босне и Херцеговине.

                Посебно је разговарано о будућој сарадњи између Уједињених народа и Босне и Херцеговине у контексту реализације Циљева одрживог развоја (SDGs) у Босни и Херцеговини као и израде сљедећег 5-годишњег програма Уједињених народа за Босну и Херцеговину (2021-2025).

                Министарка Гудељевић истакла је да иако Министарство цивилних послова има бројне надлежности, у овом тренутку, фокус је на здравству и мјерама које се проводе на спречавњу ширења корона вируса. Нагласила је да је успостављена добра сарадња у оквиру Конференције за област здравства у Босни и Херцеговини, те да би такав начин дјеловања и усаглашавања требало примјењивати и у другим подручјима гдје надлежност има Министарство цивилних послова.

                 На састанку је констатовано да је Босна и Хереговина веома успјешна у борби против корона вируса, о чему свједоче подаци о броју обољелих и умрлих особа, те да ће бити неопходно фокус усмјерити ка темама које се тичу изласка из кризе.

                 Министарка Гудељевић је истакла важност активности након престанка пандемије са нагласком на економски и социјални аспект. У први план је истакла потребу рјешавања социјалних питања, питања образовања, те бриге о угроженим категоријама становништва попут дјеце без родитељског старања или старих угрожених особа.

                 Министарка Гудељевић и координаторица УН Ингрид Мекдоналд сагласне су да ће смјернице Уједињених народа за излазак из кризе узроковане корона висрусом бити основа на којој треба координирати активности унутар земље, те најавила је да ће  у рад наредне сједнице Министарске конференције за област здравства бити укључен и Канцеларија УН-а у Сарајеву.

                Резидентна координаторка УН Ингрид Мекдоналд рекла је да агенције УН-а могу помоћи Босни Херцеговини у рјешавању овох питања и изказала пуну спремност за сарадњу.