Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ministrica Ankica Gudeljević u nastupnu posjetu primila rezidentnu koordinatoricu UN u BiH Ingrid Macdonald

29.04.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević razgovarala je danas u Sarajevu sa rezidentnom koordinatoricom Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini Ingrid Macdonald.

                Ingrid Macdonald preuzela je mandat u Bosni i Hercegovini 23. marta ove godine, te je sastanak bio prilika za upoznavanje i osvrt na općenitu trenutnu situaciju u Bosni i Hercegovini, uključujući i COVID-19 krizu i odgovor Bosne i Hercegovine.

                Posebno je razgovarano o budućoj saradnji između Ujedinjenih naroda i Bosne i Hercegovine u kontekstu realizacije Ciljeva održivog razvoja (SDGs) u Bosni i Hercegovini kao i izrade sljedećeg 5-godišnjeg programa Ujedinjenih naroda za Bosnu i Hercegovinu (2021-2025).

                Ministrica Gudeljević istakla je da iako Ministarstvo civilnih poslova ima brojne nadležnosti, u ovom trenutku, fokus je na zdravstvu i mjerama koje se provode na sprečavnju širenja korona virusa. Naglasila je da je uspostavljena dobra saradnja u okviru Konferencije za oblast zdravstva u Bosni i Hercegovini, te da bi takav način djelovanja i usaglašavanja trebalo primjenjivati i u drugim područjima gdje nadležnost ima Ministarstvo civilnih poslova.

                 Na sastanku je konstatovano da je Bosna i Heregovina veoma uspješna u borbi protiv korona virusa, o čemu svjedoče podaci o broju oboljelih i umrlih osoba, te da će biti neophodno fokus usmjeriti ka temama koje se tiču izlaska iz krize.

                 Ministrica Gudeljević je istakla važnost aktivnosti nakon prestanka pandemije sa naglaskom na ekonomski i socijalni aspekt. U prvi plan je istakla potrebu rješavanja socijalnih pitanja, pitanja obrazovanja, te brige o ugroženim kategorijama stanovništva poput djece bez roditeljskog staranja ili starih ugroženih osoba.

                 Ministrica Gudeljević i koordinatorica UN Ingrid Macdonald saglasne su da će smjernice Ujedinjenih naroda za izlazak iz krize uzrokovane korona visrusom biti osnova na kojoj treba koordinirati aktivnosti unutar zemlje, te najavila je da će  u rad naredne sjednice Ministarske konferencije za oblast zdravstva biti uključen i Ured UN-a u Sarajevu.

                Rezidentna koordinatorica UN Ingrid Macdonald rekla je da agencije UN-a mogu pomoći Bosni Hercegovini u rješavanju ovoh pitanja i izkazala punu spremnost za saradnju.