Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ministrica Ankica Gudeljević učestvovala na 73. zasjedanju Svjetske zdravstvene skupštine

19.05.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Svjetska zdravstvena skupština je tijelo Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) koje donosi odluke. Zdravstvena skupština održava se svake godine u maju u Ženevi.

Zbog aktuelne  pandemije COVID-19, sedamdeset i treće zasjedanje Svjetske zdravstvene skupštine organizirano je virtualno. U ime Bosne i Hercegovine u radu ovog tijela je učestvovala ministrica civilnih  poslova BiH Ankica Gudeljević.

Šef delegacije Bosne i Hercegovine na 73. zasjedanju Skupštine bila je ministrica Gudeljević koja se obratila se delegatima izjavom u kojoj je naglasila da su zdravstvene vlasti u Bosni i Hercegovini koordinirano realizirale aktivnosti nadzora koje su odgovor na novonastale prilike u vezi sa pandemijom.

Ove mjere su realizirane u skladu sa preporukama i smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije, te da je zahvaljujući upravo pridržavajnu tih smjernica dosadašnji odgovor zdravstvenih institucija u BiH zadovoljavajući.  Bosna i Hercegovina je snažno opredijeljena za dalje jačanje zdravstvenih kapaciteta što će doprinijeti sprječavanju prekograničnih prijetnji po zdravlje ljudi u budućnosti. 

Ministrica Gudeljević se zahvalila Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji i svim državama učesnicama na nesebičnoj stručnoj i tehničkoj podršci koju su pružile Bosni i Hercegovini u teškim danima pandemije.

Konačno, na kraju Konferencije je usvojena predložena Rezolucija „Odgovor na Covid – 19“.