Grb BiH

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

Vijesti

 

СВЕ ВИЈЕСТИ


СЕКТОРИ

КАТЕГОРИЈЕ

Министарка Анкица Гудељевић са шефом Уреда УНЕСКО-а за БиХ Синишом Шешумом- Наставак успјешне сарадње и нови пројекти

17.02.2020

Пошаљи документе на е-маил

Е-маил пошиљаоца (*):
Е-маил примаоца (*):
Коментар:

Министарка цивилних послова Босне и Херцеговине Анкица Гудељевић разговарала je са Синишом Шешумом шефом Уреда УНЕСKО-а током прве посјете Министарству о успјешној, дуготрајној и сарадњи која обећава још многе заједничке пројекте из културе, науке и образовања.

                Разговор је обухватио неколико значајних области. Говорећи о култури наглашен је рад на имплементацији индикатора из културе који су усвојени крајем прошле године а који ће помоћи достизању циљева Агенде 2030. Слиједећи ове индикаторе ради се на два нивоа и укључују градови Бања Лука, Мостар и Сарајево са могућношћу проширења лепезе градова.

                Шешум је истакао да је један од основних циљева УНЕСКО-а да покаже како је улагање у културу инвестиција, а не трошак. Навео је да је претходно истраживање које је УНЕСКО провео у Босни и Херцеговини показало да се у БиХ издваја између 1,7 и 1,8 посто бруто друштвеног производа за културу, а да је допринос културе буџету око 6 посто што је на европском нивоу. Четвероструки поврат новца показатељ је да је култура једна од области која доноси значајан приход.

                Ревизија статистике у подручју образовања коју УНЕСКО реализује у БиХ је била сљедећа тема. Изражено је обострано очекивање да ће Босна и Херцеговина бити прва земља у регији која ће имати статистику усклађену са Циљевима одрживог развоја.

                Говорећи о култури незаобилазна тема су били и стећци, брига о њима. Важна вијест за БиХ је да је Купрешка косидба предложена УНЕСКО-у за нематеријалну баштину БиХ  и да ће прве информације о томе бити током љета.  Нематеријална баштина која се налази на Тентативној листи УНЕСКО-а ускоро би требала бити уписана на листу Свјетске нематеријалне баштине, подсјећајући да је израда номинационог фајла за пећину Вјетреница већ у процедури. Говорило се и о Невесињској олимпијади и севдалинкама.

                Имајући у виду да је Савјет министара југоисточне Европе за културу  успостављен у БиХ и да и даље траје, наглашено је да треба покренути Савјет из области науке који би требало да се сусретне поновно у Сарајеву након 2012. године.