Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ministrica Ankica Gudeljević sa Markusom Pilgrimom – Aktivnosti ILO u BiH pomogle zapošljavanju mladih i razvoju lokalnih zajednica

29.01.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević razgovarala je u Sarajevu sa direktorom Ureda Međunarodne organizacije rada (ILO)  za srednju i istočnu Europu Markusom Pilgrimom o projektima koje ta organizacija provodi u BiH.

            Pilgrim je informirao ministricu Gudeljević o dosadašnjim aktivnostima koje su provedene u Bosni i Hercegovini, posebno naglašavajući značaj projekta koji je implementiran u saradnji sa njemačkim GIZ-om i UNDP-om, koji finansira Evropska unija, a čiji fokus je na razvoju preduzetništva i zapošljevanju žena i mladih.Rekao je da je uspješno proveden projekat lokalnog partnerskog zapošljavanja u okviru kojeg je oko 2000 ljudi obučavano, a oko 600 je zaposleno. Pilgrim je najavio mogućnost za pokretanje druge faze projekta s ciljem saradnje sa lokalnim zajednicama u zapošljevanju.

            Direktor ILO za  srednju i istočnu Evropu Markus Pilgrim podsjetio je da je 2015.godine istekao Program dostojanstvenog rada za Bosnu i Hercegovinu. Imajući u vidu da dokument definira saradnju pojedinih država sa ILO, izrazio je očekivanje da će novi dokument uskoro dobiti saglasnost svih nivoa vlasti za potpisivanje.

            Ministrica civilnih poslova Ankica Gudeljević naglasila je da je stvaranje ambijenta u kojem će mladi  pronalaziti svoje mjesto u društvu i mogućnosti zapošljavanja, jedan od osnovnih prioriteta na kojem će raditi. Iskazala je i spremnost za dalju saradnju sa Međunarodnom organizacijom rada na projektima zapošljavanja u Bosni i Hercegovini.