Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ministrica Ankica Gudeljević sa komandantom EUFOR-a u BiH generalmajorom Rajnardom Trišakom

27.01.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević razgovarala je u Sarajevu sa komandantom EUFOR-a u BiH, generalmajorom Rajnardom Trišakom  (Reinhard Trischak) o nastavku saradnje Ministarstva i EUFOR-a, posebno u oblasti deminiranja.

                Dosadašnja saradnja ocijenjena je izuzetno dobrom, a najavljeno da će strateški cilj i u narednom periodu biti oslobađanje zemlje od mina i stvaranje sigurnog okruženja za sve stanovnike Bosne i Hercegovine. Skoro formiranje Komisije za deminiranje, smatraju učesnici sastanka, od izuzetnog je značaja za nastavak deminiranja. Konstatirano je i da postoji interes donatora za ulaganje u Bosnu i Hercegovinu.

                Ministrica Ankica Gudeljević posebno značajnom ocijenila je pomoć koju EUFOR pruža u edukaciji i upozoravanju na opasnosti od mina.  

                Komandant EUFOR-a generalmajor Rajnard Trišak naglasio je da EUFOR u potpunosti podržava bataljon Oružanih snaga BiH za deminiranje nadgledanjem, savjetovanjem i pomaganjem njihovih humanitarnih operacija deminiranja. Sličnu pomoć ponudio je i Ministarstvu civilnih poslova u projektima koje provodi u ovoj oblasti.