Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ministrica Ankica Gudeljević sa generalom Ritimanom – Prioritet nastavak procesa deminiranja

13.02.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

                Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević sastala se u Sarajevu sa operativnim komadantom Snaga Evropske unije za Operaciju Althea, general-pukovnikom Olivierom Ritimanom, koji vrši i dužnost zamjenika načelnika Bataljona NATO-ove Vrhovne komande Savezničkih snaga u Evropi,  i razgovarala o saradnji u oblasti deminiranja u BiH.

                Ministrica Gudeljević informirala je genarala Ritimana i njegove saradnike da je deminiranje jedan od prioriteta u radu, te su stoga preduzete aktivnosti kako bi što prije bila formirana Komisija za deminiranje BiH. Izrazila je očekivanje da će postupak imenovanja Komisije ići predviđenom dinamikom kako bi proces deminiranja bio nastavljen s ciljem sigurnosti svih žitelja Bosne i Hercegovine.

                General Ritiman izrazio je zadovoljstvo zbog aktivnosti koje se provode u Ministarstvu civilnih poslova s ciljem nastavka protivminskih aktivnosti. Naglasio je  zadovoljstvo iskazanom željom za saradnju i ponudio pomoć i podršku EUFOR-a.

          U skladu s operativnim planom protivminskog djelovanja BiH, EUFOR vrši upozoravanje stanovništva na opasnost od mina. EUFOR je pomagao i pružao finansijsku podršku oko organiziranja kurseva i obuka za upozoravanje na mine u Bosni i Hercegovini. U skladu s  projektom ’’Opća procjena minski sumnjivih površina u BiH 2018-2019’’ EUFOR je vršio kompletan monitoring nad ovim projektom.