Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ministrica Ankica Gudeljević razgovarala sa predstavnicima UNICEF-a i UNESCO-a u Bosni i Hercegovini

04.06.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević razgovarala je u Sarajevu sa šeficom predstavništva UNICEF-a u Bosni i Hercegovini Rownak Khan i šefom Ureda UNESCO-a u Sarajevu Sinišom Šešumom o  brojnim pitanjima koja se odnose na obrazovanje, zaštitu djece, smjernicama za ponovno otvaranje škola nakon pandemije, neusaglašenom tržištu rada i obrazovanjа i IPA projektima koje je EU objavila za cijelu regiju.

Rownak Khan je naglasila da je danas veoma važno posvetiti se „odgovoru škola“ na nove uvjete rada nakon pandemije podjednako koliko i osnažiti školski menadžment da osigura najbolje uvjete za kvalitetan povratak u školu. Ujedno, čestitala je ministrici Gudeljević na dosadašnjoj koordinirajućoj ulozi i strpljenju na prikupljanja podataka o potrebama škola za nove uvjete rada izazvane pandemijom Corona virusa. Istakla je i da će svi napori UNICEF-a uz saradnju sa Ministarstvom pomoći približavanju BiH Evropskoj uniji jer je obrazovanje na tom putu iznimno važan činitelj.

Šešum je istakao da je veoma važno što nastavni proces niti u jednom trenutku pandemije nije prekinut i dodao da UNESCO predvodi globalnu koaliciju za obrazovanje kojom se nastoji pomoći oživljavanju bh. obrazovnog sistema nakon pandemije. Ponuđeni su i različiti vidovi pomoći od edukacije, webinara i svakog drugog jačanja nastavnika za nove obrazovne izazove.

Svi sagovornici su bili jedinstvenog stava: sva djeca moraju imati jednake mogućnosti i da se svoj djeci mora omogućiti okruženje u kojem će jednakopravno pohađati nastavu, posebno kada je riječ o online nastavi. Ništa manje, važno je osnaživati i srednje stručno obrazovanje kojim bi bili spremni za novo tržište rada.

Ministrica Gudeljević je zahvalila na dosadašnjoj podršci  koju su UNICEF i UNESCO pružili BiH te da je dobra  komunikacija jedini put za rješenje svih problema u ovoj zemlji pa tako i u polju obrazovanja. Najavila je da će Ministarstvo uskoro organizirati prvi virtualni susret ministara za oblast obrazovanja u BiH na kojoj bi trebalo razmijeniti iskustva, naučene lekcije i pronaći najbolja rješenja za povratak učenika u škole uz moto „započnimo bolje“. Intencija ministarstva je otvoriti obrazovno polje dijalogom koje će omogućiti međusobno povjerenje.