Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ministrica Ankica Gudeljević razgovarala sa novoimenovanom ambasadoricom Republike Francuske u BiH Cristine Toudic

20.01.2021

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević primila je danas u Sarajevu u nastupnu posjetu novoimenovanu ambasadoricu Republike Francuske u BiH Cristine Toudic.

          Ministrica Gudeljević informirala je ambasadoricu Toudic o brojnim nadležnostima Ministarstva civilnih poslova, posebno istaknuvši ulogu koju Ministarstvo ima u borbi protu pandemije COVID-19.

          Tokom razgovora iskazana je obostrana zainteresiranost za potpisivanje sporazuma o saradnji u brojnim oblastima, a prije svega u oblasti socijalnog osiguranja između naše dvije države. Ministrica Gudeljević podsjetila je da se očekuje ratifikovanje potpisanog sporazuma o saradnji u oblasti kinematografije između dvije zemlje i pozvala na njegovu primjenu nakon ratifikacije.

          Francuska ambasadorica Cristine Toudic podsjetila je da Francuski centar za kinematografiju finansira snimanje nekomercijalnih filmova, posebno filmova koje će režirati žene. Založila se za pokretanje inicijativa za saradnju u svim oblastima gdje Ministarstvo civilnih poslova BiH ima nadležnosti.

          Ministrica Ankica Gudeljević i ambasadorica Cristine Toudic razgovarale su i o mladima, ulozi Ministarsva u RYCO čemu je ambasadorica Toudic dala iznimnu podršku. Gudeljević i Toudic su zaključile da ova oblast može biti jedna od prioritetnih u odnosima Bosne i Hercegovine i Republike Francuske.