Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ministrica Ankica Gudeljević razgovarala sa direktorom Ureda SZO u BiH Viktorom Olsavszkim-Pravovremena razmjena informacija ključna za prevenciju korona virusa

03.02.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević razgovarala je u Sarajevu sa direktorom Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u BiH Viktorom Olsavszkim.

                Olsavszki je informirao ministricu o mjerama pripravnosti i operativne spremnosti koje su eksperti Svjetske zdravstvene organizacije izradili na osnovu iskustava i analiza, a čija se primjena preporučuje i u slučaju pojave novog korona virusa. Naglasio je da smatra da je Bosna i Hercegovina pripremljena za djelovanje, nadležne službe rade svoj posao, a razmjenu informacija na svim nivoima istakao je kao ključnu za prevenciju širenja korona virusa. Olsavszki je podsjetio na stav Svjetske zdravstvene organizacije da na temelju dostupnih informacija, ograničenje putovanja ili trgovine nije opravdano.

                Ministrica Ankica Gudeljević i direktor Ureda SZO u BiH Viktor Olsavszki razgovarali su i o drugim oblastima saradnje Ministarstva civilnih poslova i Ureda Svjetske zdravstvene organizacije, posebno zdravstvenom zbrinjavanju migranata i međunarodnoj zdravstvenoj regulativi.

                Na sastanku je izraženo i očekivanje da će uskoro sa svim nadležnim institucijama biti usaglašen, a potom i potpisan, novi dvogodišnji plan saradnje Bosne i Hercegovine sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom.