Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ministrica Ankica Gudeljević razgovarala sa ambasadoricom Austrije u BiH Ulrike Hartmann

20.02.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

                Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević razgovarala je u Sarajevu sa ambasadoricom Austrije u BiH Ulrike Hartmann o daljnjem jačanju i produbljivanju saradnje u oblastima u kojima nadležnost ima Ministarstvo civilnih poslova.

                Ambasadorica Ulrike Hartmann naglasila je da Austrija, kao članica Evropske unije i kao susjed regije Jugoistočne Evrope, zagovara i podržava proces integracije Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju. S tim u vezi istakla je potrebu usklađivanja propisa s evropskim standardima, posebno u oblasti obrazovanja. Ministrica Gudeljević i ambasadorica Hartmann saglasile su se da je neophodno školovati mlade ljude u Bosni i Hercegovini u skladu sa potrebama privrede, a austrijska ambasadorica najavila je i mogućnost realizacije projekta u kojem bi učestvovala Austrija, a koji je usmjeren na stručno obrazovanje.

                Konstatovano je da u Bosni i Hercegovini djeluje veliki broj austrijskih firmi koje stvaraju radna mjesta i time mladim ljudima daju perspektivu u svojoj domovini. Hartmann je istakla potencijal koji u tom smislu ima Brčko distrikt, te je  zaključeno da upravo Distrikt Brčko može biti primjer suživota i uvažavanja drugih, što je preduslov za privlačenje investicija i razvoj gospodarstva.

                Ministrica Ankica Gudeljević i ambasadorica Austrije u BiH Ulrike Hartmann razgovarale su i o provođenju Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovie i Vlade Republike Austrije o saradnji u oblastima kulture, obrazovanja, nauke, omladine i sporta. U razgovoru je istaknuta potreba  za što bržim početkom rada Komisije za realiziranje odredaba Sporazuma a koje se odnose na kulturnu saradnju.

                Raduje i činjenica da bi uskoro mogao početi rad  na pripremi prvog sastanka Mješovite komisije za pripremu programa za provođenje Sporazuma između Austrije i BiH te u skladu s tim i priprema nacrt prvog radnog sastanka koji će biti održan u 2020. godini u BiH.