Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ministrica Ankica Gudeljević odvojeno razgovarala sa ambasadorima Turske, Japana i Mađarske

28.01.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovne Ankica Gudeljević razgovarala je na odvojenim susretima sa ambasadorima republike Turske, Japana i Republike Mađarske u Bosni i Hercegovini.

                Tokom razgovora sa аmbasadorom Repuslike Turske Haldunom Kocom naglašena je dobra saradnja dvije zemlje. Turski ambasador poseban interes iskazao je za saradnju u oblasti zdravstva. Istakao je spremnost svoje zemlje za pomoć u zdravstvenom zbrinjavanju migranata, posebno ističući aktivnosti koje na terenu u centrima za smještaj migranata vodi turski Crveni polumjesec. Informisao je ministricu Gudeljević da o projektima obnove kulturnohistorijskog naslijeđa koje je njegova zemlja vodila u BiH, te najavio mogućnost postizanja sporazuma o međusobnom otvaranju kulturnih centara između BiH i Turske.

            I u razgovoru ministrice Ankice Gudeljević sa ambasadorom Japana u BiH  Hideyuki Sakamotom najviše pažnje posvećeno je projektima koje je Japan realizovao u Bosni i Hercegovini. Japanski ambasador istakao je velika ulaganja njegove zemlje u oblastima zdravstva, socijalne zaštite i obrazovanja. Naglasio je da je u toku projekat izrade zajedničkog nastavnog plana za fizičko vaspitanje za osnovne škole u BiH koji  finansira Vlada Japana. Informisao je ministricu Gudeljević da su, s obzirom na održavanje olimpijskih igara ove godine u Tokiju, sport, zdrav život i aktivnosti mladih u fokusu interesovanja njegove zemlje.

             Ministrica Ankica Gudeljević u razgovoru sa ambasadorom Republike Mađarske Krisztianom Posa najviše pažnje posvetila je mladima i obrazovanju. Ambasador Posa rekao je da njegova zemlja daje 50 stipendija studentima i postdiplomcima iz BiH za školovanje u Mađarskoj, te apelovao na potpisivanje memoranduma između dvije zemlje kako bi studenti iz BiH u potpunosti iskoristili pogodnosti koje im Mađarska daje.

                Ministrica civilnih poslova Ankica Gudeljević u svim razgovorima istakla je kao prioritet uspostavljanje dobre saradnje i koordinacije sa svim nivoima vlasti kako bi realizacija izuzetno važnih projekata i sporazuma bila olakšana.