Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ministrica Ankica Gudeljević i šefica predstavništva UNICEF-a u BiH Rownak Khan razgovarale o podršci UNICEF-a procesu nabavke vakcina za građane Bosne i Hercegovine

19.01.2021

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević razgovarala je putem video veze sa šeficom predstavništva UNICEF-a u Bosni i Hercegovini Rownak Khan o saradnji i predstojećim aktivnostima koje se odnose na nabavku vakcina za Bosnu i Hercegovinu.

          Govoreći o osiguravanju hladnog lanca za distribuciju i čuvanje vakcina, Rownak Khan je najavila da je oprema za hladni lanac, koju osigurava UNICEF za BiH, već  na putu ka Bosni i Hercegovini i izrazila uvjerenje da bi prvi hladnjak trebalo biti u upotrebi do kraja januara.

Naglasila je da UNICEF nastoji za Bosnu i Hercegovinu osigurati najsavremeniju, digitaliziranu opremu, koja će biti iznimno značajna ne samo za čuvanju vakcina protiv Corona virusa nego i za ostale potrebe zdravstvenog sektora u BiH.

Ministrica Gudeljević zahvalila je UNICEFU na velikom angažmanu u vezi sa pomoći oko nabavke vakcina i osiguravanju hladnjaka posebno istaknuvši taj značaj imajući u vidu  veliku potražnju  opreme za hladni lanac ne samo u BiH nego općenito na tržištu.

U razgovoru je, dalje,  istaknuto i da eksperti UNICEF-a rade na ispitivanju stvarnog stanja u zdravstvenim ustanovama, njihovim potrebama i mogućnostima kao i da će dostavljena oprema biti u skladu sa ispitivanjem koje se već radi podjednako kao i prema potrebama suvremenih zdravstvenih sistema.

          Šefica UNICEF-a za BiH ponudila je i ekspertnu pomoć tokom cjelokupnog procesa nabavke vakcina S tim u vezi se očekuje da će u narednom periodu stručnjaci UNICEF-a biti svakodnevno na raspolaganju Ministarstvu civilnih poslova.

          Ministrica Ankica Gudeljević i šefica UNICEF-a za BiH Rownak Khan razgovarale su i o potpisivanju Memoranduma o razumijevanju za pružanje usluga nabavke između UNICEF-a, dječjeg fonda UN i Vijeća ministara BiH, a koji je preduvjet za dalju podršku UNICEF-a.

Iskazano je i očekivanje da će procedure za nabavku vakcina u BiH biti provedene u najkraćem mogućem roku kako bi bili uvaženi svi rokovi u vezi sa što skorijim dopremanjem vakcina u Bosnu i Hercegovinu.