Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ministrica Ankica Gudeljević i novoimenovani ambasador Japana u BiH Ito Makoto razgovarali o unapređenju saradnje

20.01.2021

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

      Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević primila je danas u Sarajevu u nastupnu posjetu novoimenovanog ambasadora Japana u BiH Ito Makoto i s njim razgovarala o unapređenju saradnje dvije zemlje.

          U razgovoru su naglašeni velika pomoć i potpora koju Japan pruža Bosni i Hercegovini, a čiji su rezultat brojne donacije u polju zdravstva,  obrazovanja i socijalne zaštite. Tokom razgovora najavljena je i nova donacija kojom će Japan osnažiti zdravstveni sektor u BiH a čija realizacija je u toku.

          Makoto i Gudeljević su razmijenili  mišljenja o aktivnostima koje se odnose na nabavku vakcina za stanovnike BiH. Ambasador Makoto je naglasio  da ni Japan još nije započeo vakcinisanje stanovništva protiv zaraznog oboljenja COVID-19.

Ministrica Gudeljević  i ambasador Makoto  izrazili su uvjerenje da će   Japan uspješno realizirati najveći sportski događaj, ljetne olimpijske igre, koji je prošle godine zbog pandemije Corona virusa otkazan.       

Ministrica Gudeljević je na kraju još jednom izrazila nadu da će saradnja dvije države biti produbljena  kroz sve oblasti kojima se bavi Ministarstvo posebno ističući kulturu, mlade i sport.