Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ministri obrazovanja Evropske unije održali videokonferenciju o temi „Oblikovanje Evropskog prostora obrazovanja i sljedeći strateški okvir za evropsku saradnju u obrazovanju i obuci“

17.12.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ministri obrazovanja Evropske unije 30. 11. 2020. godine održali su videokonferenciju o temi „Oblikovanje Evropskog prostora obrazovanja i sljedeći strateški okvir za evropsku saradnju u obrazovanju i obuci“, kojom je predsjedavala federalna ministrica obrazovanja Njemačke, Anja Karliczek.

Ministri su razgovarali o ciljevima i prioritetima saradnje u domenu obrazovanja i obuke među državama članicama Evropske unije kako bi se postigao cilj Evropskog prostora obrazovanja do 2025. godine.

Države članice Evropske unije su iskazale posvećenost izgradnji otpornog sistema obrazovanja i obuke, kako bi se podržao oporavak Evropske unije i postigla izgradnja inkluzivnijeg i održivog društva, ali i ekonomije.

Ministri obrazovanja EU su razgovarali i o otvorenim pitanjima iz strategije Evropske komisije o „Postizanju Evropskog prostora obrazovanja do 2025. godine“ , među kojima je mehanizam upravljanja Evropskog prostora obrazovanja i EU nivo ciljeva, čije je postizanje predviđeno do 2030. godine.  Ministri su pozvali na nastavak sadašnje strukture upravljanja i poštivanja državnih kompetencija.   Kada je riječ o EU nivou ciljeva, mnogi ministri su insistirali da se uvažavaju okolnosti i specifičnosti svake države članice, te su pozvali da se razviju indikatori koji bi uzeli u obzir različitost obrazovnih sistema.   

Njemačka je u svojstvu države predsjedavajuće Vijećem Evropske unije predstavila i trenutno stanje pregovora o programu Erasmus+, za period 2021 – 2027. godina, kao i o preporukama Vijeća za stručno obrazovanje i obuku, te o digitalnom obrazovanju u Evropi.