Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ministarstvo civilnih poslova preuzelo opremu za hladni lanac za potrebe zdravstvenih ustanova u BiH

19.07.2022

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

U Sarajevu je danas održana ceremonija primopredaje medicinske opreme za hladni lanac iz programa EU4HEALTH, čime će se dodatno unaprijediti kapaciteti hladnih lanaca zdravstvenih sistema i omogućiti da Bosna i Hercegovina bude spremna za odgovor na sve potencijalne izazove u području imunizacije. Oprema se sastoji od 253 hladnjaka i rashladna uređaja, te rezervne opreme za hladnjake, prijenosnih uređaja za vakcine, vrećica sa ledom i hladne sobe veličine 40 kubnih metara.

Na ceremoniji primopredaje obratili su se šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Johann Sattler i šefica predstavništva UNICEF-a u Bosni i Hercegovini Rownak Khan, koji su  zahvalili Ministarstvu civilnih poslova i ministrici Gudeljević na saradnji u stvaranju uvjeta za odgovor na pandemiju COVID-19 i potvrdili nastavak podršku jačanju zdravstvenog sektora u Bosni i Hercegovini.

Uz zahvalnost Evropskoj uniji i UNICEF-u na dosadašnjoj potpori Ministarstvu civilnih poslova u odgovoru na pandemiju COVID-19 zaraznog oboljenja, ministrica Ankica Gudeljević naglasila je da činjenica da pola milijarde ljudi nema siguran pristup lijekovima radi nedostatka rashladnih uređaja čini ovu isporuku još važnijom. „Iako su u trenutku izbijanja pandemije najveći izazovi bili usmjereni ka nabavki vakcina, zemlje sa niskim i srednjim dohotkom počele su se suočavati sa izazovom njihove distribucije i čuvanja. Veoma brzo ukazala se slaba karika ove inicijative, a to je nedostatni kapaciteti hladnih lanaca, ili čak nedostatak istih“, istakla je Gudeljević.

Naglasila je da je Evropska unija kroz projekt EU4HEALTH izdvojila preko 13 miliona eura za doprinos dostupnosti i pristupu vakcinama protiv COVID-19 u Bosni i Hercegovini. „Ovaj program omogućio je Bosni i Hercegovini nabavku vakcina, opreme i materijala za vakcinisanje, opreme za hladni lanac i vozila za transport vakcina“. Kao i dodatnih 10 miliona eura i stručnoj potpori u pripremi Akcijskog dokumenta za reformu zdravstvenog sistema u Bosni i Hercegovini u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, UNICEF-om i Svjetskom bankom, kao i UNICEF-u koji pruža kontinuiranu podršku kako Ministarstvu civilnih poslova BiH, tako i zdravstvenim autoritetima u Bosni i Hercegovini.