Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ministarstvo civilnih poslova posjetio ambasador Kraljevine Norveške u BiH, Nj.E. Olav Reinertsen

09.11.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ministrica civilnih poslova BiH, Ankica Gudeljević danas je u nastupnu posjetu primila ambasadora Kraljevine Norveške u BiH, Nj.E. Olava Reinertsena.

 

Ministrica i ambasador su se, prije svega, osvrnuli na izuzetnu dosadašnju bilateralnu saradnju i istakli potrebu proširenja uspostavljene saradnje.

 

Jedna od tema razgovora odnosila se na privredu, ali podjednako i na jačanje  ekonomske saradnje.

Ambasador Reinertsen je naglasio kako  je želja  investitora iz Norveške da ulažu u projekte zelene energije, turizam i održive projekte u BiH  i dodao da će 1. decembra, 2020 biti utemeljena Bilateralna Asocijacija BiH -  Norveška kroz koju će se poslovni subjekti uvezivati i stvarati nova radna mjesta. 

 

Neizbježna tema bila je takozvani „odljev mozgova“ i kvaliteta obrazovnog sistema u BiH. Ministrica Gudeljević je naglasila da obrazovni sistem treba početi usaglašavati sa tržištem rada i uporedo razvijati i IT industriju. 

Ambasador Reinertsen je naglasio da je „digitalizacija ključ norveškog uspjeha“ i da djeca u Norveškoj sve više uče uz pomoć tableta i ostalih elektronskih pomagala.

 

Kako je bila riječ o nastupnoj posjeti otvorene su brojne teme, ali je posjeta završena sa jednom, najvažnijom, a koja se odnosi na još jaču saradnju dvije prijateljske države.