Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ministarstvo civilnih poslova kontinuirano realizira aktivnosti na zaštiti građana Bosne i Hercegovine od korona virusa

13.03.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ministarstvo civilnih poslova BiH realizira sve aktivnosti predviđene članom 15. Zakona o ministarstvima i drugim tijelima uprave Bosne i Hercegovine u oblasti zdravstva, a povodom proglašenja pandemije korona virusa. Prema istom principu realizira i aktivnosti kroz sve ostale sektore involvirane u prevazilaženje ovog problema.

Primarni cilj ovih aktivnosti je usaglasiti stavove oba entiteta i Odjela za zdravstvo Brčko distrikta. Korona virus je prisutan u BiH i danonoćno nastojimo sugerirati jačanje mjera s ciljem maksimalne zaštite građana.

U ovom trenutku je najvažnije postići konsenzus u vezi sa jednakim postupanjem na teritoriju cijele BiH jer korona virus nije političko pitanje nego pitanje zdravlja svih naših građana podjednako te su, stoga, aktivnosti svih instanci podignute na najvišu razinu.

Inicijativa Kriznog štaba Ministarstva zdravlja Federacije BiH od 12.3.2020. godine je promptno proslijeđena Ministarstvu zdravlja Republike Srpske i Odjelu za zdravstvo Brčko distrikta, a odnosi se na samoizoliranje svih putnika nezavisno iz kojih država ulaze u BiH. Ova inicijativa se odnosi i na bh. državljane podjednako kao i na ostale putnike.

U ovom trenutku se održavaju tri video konferencije na kojima učestvuju eksperti Ministarstva civilnih poslova o čemu ćemo javnost, ostale nadležne institucije i građane  upoznati odmah po okončanju konferencija.  

Ministarstvo civilnih poslova će i dalje preduzimati sve aktivnosti zasnovane na nadležnostima Ministarstva kako bi građani BiH bili zaštićeni u najvećoj mogućoj mjeri.

Sve aktivnosti Ministarstva su u ovom trenutku okrenute ka kreiranju najboljih mjera kako bi i zaposlenici Granične policije BiH postupali prema najvišim standardima, Ministarstvo vanjskih poslova, Službe za strance u BiH kao i sva nadležna ministarstva.

Apeliramo na građane da imaju puno povjerenje u rad svih nadležnih institucija jer je svima podjednako važno da šteta koju sobom nosi proglašena pandemija bude što manja za građane BiH.

             Ministarstvo podsjeća da su trenutno u Bosni i Hercegovini na snazi mjere koje  podrazumijevaju potpunu zabranu ulaska državljanima Italije, Irana, Južne Koreje i dijelova Kine te naredbu za samoizolaciju svima koji dolaze iz Španije, Savezne Republike Njemačke i Francuske.

 

Molimo građane da se strogo pridržavaju svih mjera koje su na snazi za opće dobro svih nas!