Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ministarstvo civilnih poslova BiH organiziralo video konferenciju kineskih i bh. liječnika

28.04.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Danas je održana višesatna video konferencija kineskih i bh. ljekara o Covid iskustvima i izazovima u liječenju na kojoj je učestvovalo preko stotinu učesnika iz cijele BiH. Održana je u suradnji AmbasadeNarodne Republike Kine u BiH i Ministarstva civilnih poslova BiH.

U ime Bosne i Hercegovine na konferenciji su učestvovali ljekari iz zdravstvenih ustanova: Opća bolnica “Prim.dr. Abdulah Nakaš”, Univerzitetski klinički centar Republike Srpske Banja Luka, Sveučilišna klinička bolnica Mostar, Univerzitetski klinički centar Tuzla, Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona, Javna zdravstvena ustanova Dom zdravlja Srebrenik, Bolnica – JZU “Zdravstveni centar Brčko”, Bolnica "Dr Mladen Stojanović" Prijedor, Dom zdravlja Banovići, Bolnica Zvornik, Bolnica Trebinje, Dom zdravlja Lukavac, Dom zdravlja Gračanica, Dom zdravlja Živinice, Dom zdravlja Cazin, Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo.

Iz Ambasade NR Kine u BiH učestvovala su dva službenika, te prof. dr. Wang Guangf, koji se uključio u rad Konferencije iz Kine. Prof. dr. Wang Guangf je, vrhunski stručnjak i jedan od najboljih ljekara u NR Kini.  Dr. Wang Guangf je član Državnog  tima stručnjaka za borbu protiv epidemije COVID-19, te je učestvovao u borbi svoje države sa epidemijom SARS-om, 2003. godine.

Prof. dr. Wang održao je jednosatnu prezentaciju, o iskustvima liječenja oboljelih od korona virusa, u NR Kini. Prezentacija je obuhvatila mnogo grafičkih prikaza u vezi sa tretmanom oboljelih, opisom lijekova koji se koriste za liječenje, detaljnim protokolima liječenja pacijenata sa lakšom, srednje-teškom, i teškom kliničkom slikom, te prateći poruke na chat-u, tijekom prezentacije dr. Wanga, bilo je jasno da je ljekarima ova prezentacija, te kompletna video-konferencija, bila izuzetno korisna.