Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović na 40. generalnoj konferenciji UNESCO-a u Parizu

16.11.2019

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine i predsjedavajući Državne komisije BiH za saradnju sa UNESCO-m Adil Osmanović, učestvuje u radu 40. generalne konferencije UNESCO-a u Parizu. Ministar se obratio učesnicima, te je tom prilikom izrazio podršku predloženom programu UNESCO-a za naredni period, i istakao opredijeljenost Bosne i Hercegovine da aktivno sarađuje sa UNESCO-om u pravcu ostvarivanja postavljenih ciljeva kao i ciljeva Agende za održivi razvoj 2030. godine.

            Ministar Osmanović istakao je da su u Bosni i Hercegovini u toku veoma značajne reforme.

            “Opredijeljeni smo ka izgradnji modernog obrazovnog sistema okrenutog ka potrebama tržišta rada i zasnovanog na cjeloživotnom učenju. Upravo UNESCO daje veliki doprinos u unapređenju stanja u oblasti obrazovanja, a uz podršku UNESCO ureda u Sarajevu u toku su aktivnosti na izradi okvira za prikupljanje podataka za obrazovanje u Bosni i Hercegovini, u skladu s ciljem 4 održivog razvoja. oblasti nauke snažno podržavamo inicijative projekte koji  doprinose da se kroz  zajednički rad otvoren pristup nauci  dođe do odgovora na globalna pitanja izazove, te cijenimo neophodnim  većizdvajanja sredstava za aktivnosti u oblasti nauke”, rekao je Osmanović i naglasio da je cilj ostvarivanje pametnog  rasta kroz realizaciju inovativnih i produktivnih ideja u proizvode i usluge koji mogu dovesti do održivog ekonomskog rasta, uz očuvanje prirodnog kapitala i smanjenje nejednakosti u društvu.

            Ministar Adil Osmanović govorio je i o ostalim prioritetima saradnje sa UNESCO-m, pa je posebno naglasio sprečavanje nasilja na sportskim terenima i sprečavanje dopinga u sportu kao i borbu protiv ilegalne trgovine kulturnim dobrima i regionalnoj saradnji u ovoj oblasti. Podsjetio je da je Bosna i Hercegovina članica Komiteta za svjetsku baštinu gdje svojim radom želi dati doprinos očuvanju, zaštiti i promociji kulturne i prirodne baštine svijeta.