Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ministar Adil Osmanović sa Ji Pingom- Kulturno razumjevanje osnov je za sve druge odnose između dvije države

19.03.2019

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović razgovarao je u Sarajevu sa ambasadorom Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini Ji Pingom o mogućnostima za unapređenje saradnje u kulturi, nauci i zdravstvu.

            Kineski ambasador istakao je značaj uspostavljanja dobrih odnosa u oblasti kulture, naglašavajući da je dobro poznavanje kulture osnov za svaki drugi vid saradnje. Nagasio je da je upravo zahvaljujući kulturnom povezivanju sve veći broj turista iz Kine koji dolaze u Bosnu i Hercegovinu.

            Ministar Osmanović istakao je dobru bilateralnu saradnju BiH i Kine, kao i odnose koji se uspostavljaju u okviru incijative 16+1 kao i značaj učestvovanja Bosne i Hercegovine u inicijativi Pojas i Put.

            U razgovoru je naglašeno da 2017. godine potpisan Sporazum o saradnji u oblasti obrazovanja između Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva obrazovanja Narodne Republike Kine za period 2016.-2019. koji bi trebalo da bude produžen na još dvije i koji treba da doprinese daljem razvoju i jačanju odnosa između institucija nadležnih za obrazovanje. Kineski ambasador Ji Ping izrazio je zadovoljstvo što se u Bosni i Hercegovini sve više izučava kineski jezik, od nedavno je otvoren Centar za izučavanje Kine na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, a razgovori o sličnim projektima vode se i sa Univerzitetom u Sarajevu.

            Ministar Adil Osmanović i ambasador Narodne Republike Kine Ji Ping izrazili su spremnost za saradnju u nauci, tehnologiji i zdravstvu, a za drugu polovinu ove godine najavljene su i posjete kineskih umjetničkih ansambala Bosni i Hercegovini.

            Ambasador Ji Ping izuzetno pozitivnim ocijenio je angažman Bosne i Hercegovine na zaštiti kulturne baštine, te naglasio da u toj oblasti BiH može biti primjer drugima.