Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Međunarodni dan djeteta

20.11.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Svake godine 20. novembra obilježava se Međunarodni dan djeteta kao dan posvećen djeci i njihovoj dobrobiti. Međunarodni dan djeteta ustanovljen je Odlukom Generalne skupštine UN-a na dan kada je 1989. godine usvojena „Konvencija o pravima djeteta“.

 

Konvencija o pravima djeteta, je međunarodni dokument kojim se priznaju prava djece u cijelom svijetu. Konvenciju je ratificiralo 196 država, čime je postala najbrže i najšire prihvaćen sporazum na području ljudskih prava u historiji, ali je njena provedba još uvijek nedovoljna.

 

Konvencija je prvi dokument u kojem se djetetu pristupa kao subjektu s pravima, a ne samo kao osobi koja treba posebnu zaštitu.

 

U Bosni i Hercegovini Konvencija o pravima djeteta je pravni akt sadržan u Aneksu I Dejtonskog mirovnog sporazuma te kao ostale konvencije koje je BiH ratificirala ima prioritet u primjeni u odnosu na domaće zakonodavstvo.

 

Prava djece su univerzalna i trajna. Djeca su naša budućnost i svaka nova generacija ima priliku za stvaranje temelja za novi, bolji svijet, svijet dostojan djeteta.

 

Dječja prava su prava kojima se štite sve osobe mlađe od 18 godina. Svako dijete ima pravo na obrazovanje, zdravstvenu njegu, hranu, igru, zaštitu i još mnogo toga. Dječja prava svakom djetetu trebaju osigurati mogućnost da dosegne najviše što može.

 

Na odraslima je da provode i promoviraju prava djece, ali da uključe i samu djecu u raspravu i odlučivanje o njihovim pravima i potrebama.

 

Obilježavanjem ovog datuma Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine želi da podsjeti i senzibiliše javnost na poštivanje dječjih prava i potrebu zaštite djece i maloljetnika od zloupotrebe, nasilja i raznih oblika diskriminacije, te da skrene pažnju na neophodnost stavljanja interesa djeteta u prvi plan, kod kreiranja i provođenja svih aktivnosti koje se tiču djece, bez obzira na to da li ih sprovode javne ili privatne institucije, sudovi, administrativni organi ili zakonodavna tijela.