Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Međunarodna organizacija rada upozorava na posljedice uzrokovane epidemijom COVID-19: "Kako gubici radnih mjesta eskaliraju, gotovo polovici globalne radne snage prijeti gubitak sredstava za život"

07.05.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Nastavak oštrog pada radnih sati na globalnoj razini zbog epidemije COVID-19 znači da 1,6 milijardi radnika u neformalnoj ekonomiji (što je gotovo polovica ukupne radne snage) stoji u neposrednoj opasnosti od gubitka sredstava za život, upozorava Međunarodna organizacija rada (MOR), čija je članica Bosna i Hercegovina od 1993. godine.

Prema trećem izdanju Monitora MOR: COVID-19 i svijet rada, pad radnih sati u tekućem (drugom) tromjesečju 2020. godine očekuje se da će biti znatno lošiji od ranije procijenjenog.

U usporedbi s razinama prije krize (Q4 2019.), sada se očekuje pogoršanje od 10,5 posto, što je ekvivalent 305 milijuna radnih mjesta s punim radnim vremenom (uz pretpostavku 48-satnog radnog tjedna). Prethodna procjena bila je za 6,7 posto, što je ekvivalent 195 milijuna stalno zaposlenih radnika. 

Regionalno se situacija pogoršala za sve glavne regionalne skupine. Procjene govore da je za Ameriku 12,4% gubitka radnih sati i 11,8% za Europu i Srednju Aziju. Procjene za ostale regionalne skupine iznose 9,5 posto.

Međunarodna organizacija rada stoga poziva sve zemlje na hitne, ciljane i fleksibilne mjere podrške radnicima i poduzećima, posebno manjim poduzećima, onima u neformalnoj ekonomiji i ranjivim skupinama.