Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

MEĐUNARODNA ORGANIZACIJA RADA TRAŽI BOLJU ZAŠTITU RADNIKA KOJI RADE OD KUĆE

25.01.2021

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Radnici koji rade od kuće trebaju bolju zakonsku zaštitu, poručila je Međunarodna organizacija rada (ILO), u kontekstu pandemije COVID-19 zbog koje jača taj trend. 

UN-ova agencija procijenila je u izvještaju da je 20%  radnika u svijetu bilo prisiljeno raditi od kuće na prvom vrhuncu pandemije u prvim mjesecima prošle godine.

Prije pandemije, od kuće je radilo 260 milionana ljudi, što je 7,9 posto globalne radne snage. Gotovo 166 miliona tih ljudi bilo je u Aziji.

U Europi, zemlje s najvećim brojem radnika koji rade od kuće su Britanija, Nizozemska, Finska i Austrija.

ILO je u izvještaju upozorio da industrijski radnici koji rade od kuće i radnici koji od kuće rade za digitalne platforme imaju slabije socijalno osiguranje.

Propisi o socijalnom osiguranju često se ne provode pravilno, a mnogi takvi radnici ga ni nemaju jer su klasifikovan kao samozaposleni.

ILO je utvrdio i da radnici koji rade od kuće zarađuju bitno manje od ostalih, čak i kad se isključe činjenice kao što su dob, obrazovanje i radno mjesto.

Prijete im i zdravstveni rizici, izostanak pristupa osposobljavanju te poteškoće prilikom pridruživanja sindikatima.

Kako bi se riješilo te probleme, tim radnicima treba omogućiti pravedne plaće, socijalno osiguranje i regulirano radno vrijeme, zaključio je ILO.                              

 

Izvor: HINA