Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Koordinacijski sastanak međunarodnih partnera u Bosni i Hercegovini o situaciji i aktivnostima preduzetim u odgovoru na COVID-19, uključujući vakcine

21.01.2021

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

                Ujedinjene nacije (UN) u Bosni i Hercegovini su organizirale online Koordinacijski sastanak međunarodnih partnera u Bosni i Hercegovini o situaciji i aktivnostima preduzetim u odgovoru na COVID-19.

                Rezidentna koordinatorica UN-a IngridMekdonald(Macdonald) pozdravila je članove Međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, predstavnike Ministarstva civilnih poslova BiH i Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u BiH.

                 Predstavnik Ministarstva civilnih poslova BiH, koordinator Sektora za zdravstvo Dušan Kojić predstavio je posljednje raspoložive podatke o broju potvrđenih, testiranih i smrtnih slučajeva u vezi s COVID-19 u BiH.

Naglasio je i da se epidemiološki podaci o COVID-19 svakodnevno objavljuju na web stranici Ministarstva i dostavljaju Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO).

Također, informirao je prisutne o mehanizmima putem kojih će Bosna i Hercegovina osigurati vakcine protiv oboljenja COVID-19.

Osim COVAX koji je primarni mehanizam nabavke, vakcine će biti nabavljene i putem EU mehanizma. Ministarstvo civilnih poslova BiH zatražilo je podršku Evropske komisije razmotriti mogućnost preraspodjele sredstava iz regionalnih IPA II fondova kako bi se partnerima sa Zapadnog Balkana dodijelila bespovratna sredstva za kupovinu doza vakcine protiv COVID-19 zaraznog oboljenja koje su stavile na raspolaganje države članice.

             Predstavnici UN organizacija u BiH su iskazali veliki interes za planove vakcinacije protiv bolesti COVID-19 koje su izradile nadležne entitetske institucije kao i za mogućnost uključivanja predstavnika  međunarodnih institucija i organizacija u ove programe.