Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Konferencija „Značaj uloge općina i gradova u podršci preduzetništvu u lokalnim zajednicama“

11.11.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Konferencija „Značaj uloge općina i gradova u podršci preduzetništvu u lokalnim zajednicama“ održana je u Sarajevu, u dvije panel diskusije.

Prva panel diskusija bila je na temuUspješne priče preduzetnika i preduzetnica u okviru koje su tri mlada preduzetnika predstavili svoje priče i iskustva u pokretanju biznisa. Sva tri mlada preduzetnika istakla su da im je problem predstavljala registracija biznisa, što je usporilo cijeli proces i djelovalo obeshrabrujuće.

Jedan od mladih preduzetnika je istakao da se u bh. društvu stvara negativna slika o stanju u BiH i da se ne daje prostor pozitivnim pričama. Smatra da to uzrokuje pasivnost mladih te da su mladi u startu obeshrabreni. Vjeruje da mladi u BiH imaju veliki potencijal te da je neophodno kroz obrazovni sistem upoznati mlade sa preduzetništvom te im već u školi dati priliku da se okušaju u preduzetničkim vodama. 

Također je istaknuto kako sama riječ preduzetništvo znači želja za uspjehom, a da je za to potrebno suočavati se sa rizicima na što mladi u BiH nažalost nisu spremni. Mladi preduzetnici su mišljenja da vlast u BiH ne brine dovoljno o mladima i ne daje im dovoljnu podršku što je dovelo do toga da dosta mladih u BiH ne slijede svoje ideje, ne iznose svoja mišljenja, ne pristaju na rizike te se tako ne upuštaju u preduzetničke vode.

Na kraju panel diskusije, učesnici/ce su podijelili svoja mišljenja na temu kako mlade animirati i ohrabriti da zaplove preduzetničkim vodama te im u završnim riječima poslali poruke ohrabrenja. Neke od poruka su da je, osim finansijske, veomabitno postojanje podrške u vidu konsultacija od strane lokalne zajednice i u vidu edukacije mladih o preduzetništvu te o pravnim okvirima pokretanja biznisa, što je neophodno svakoj mladoj osobi u početku i da mladi treba da vjeruju u sebe i okušaju se u preduzetničkim vodama, jer ako ne pokušaju ne mogu uspjeti. Veoma je bitno stavljati veći fokus na uspješne priče te kroz formalno obrazovanje upoznavati mlade sa preduzetništvom i tako prepoznavati preduzetnički duh u njima.

Druga panel diskusija je bila na temu Uloga općina i gradova u razvoju lokalnog poduzetništva u okviru koje su učesvovali predstavnici odjeljenja za privredu i lokalni razvoj općina Modriča, Foča, Cazin i Živinice. U uvodu diskusije predstavnik Instituta za razvoj mladih „KULT“ se osvrnuo na rezultate istraživanja koje je Institut proveo u periodu decembar 2019 – januar 2020. godine, a čiji je cilj bio ispitati stavove predstavnika/ca jedinica lokalne samouprave o podršci mladima i ženama u pokretanju biznisa, odnosno spremnosti da se izdvajaju budžetska sredstva u svrhu podrške razvoju preduzetništva mladih i žena. Evaluacijom je obuhvaćen i segment procjene spremnosti na saradnju jedinica lokalne samouprave sa organizacijama civilnog društva.

Rezultati istraživanja pokazali su da 67% ispitanih općina i gradova provodi programe podrške razvoju preduzetništva i/ili samozapošljavanja. U 65% ispitanih općina i gradova, svaki drugi biznis uspješno posluje i nakon isteka podrške. Oko 90% ispitanih općina i gradova je zainteresirano za razvoj preduzetništva, ali su im za to potrebna dodatna donatorska sredstva. Istraživanje je pokazalo i da trećina ispitanih općina i gradova u protekle dvije godine nije  izdvajala sredstva za podršku razvoju preduzetništva i/ili samozapošljavanja u okviru godišnjeg budžeta. 62% od ove trećine nije sigurno da li će u skorijem periodu planirati budžet za podršku razvoju preduzetništva i/ili samozapošljavanja. Također, 57% ispitanih općina i gradova izjasnilo se da imaju dokumente (odluke, pravilnike i sl.) koji definiraju podršku razvoju preduzetništva i/ili samozapošljavanja, 33% nema nikako, a oko 10% je u procesu izrade i usvajanja takvih dokumenata.

Zaključci provedenog istraživanja su da:

-          kod jedinica lokalne samouprave dolazi do povećanja interesovanja kada je u pitanju podrška razvoju preduzetništva te da raste broj zajednica koje provode programe podrške preduzetništvu;

-          obim podrške još uvijek nije na zadovoljavajućem nivou i da ima dosta prostora za rast i poboljšanja;

-          podrška organizacija civilnog društva dobrodošla je u segmentu fundraisinga i dobivanja šire podrške programima podrške preduzetništvu; 

-          da umrežavanje, dijeljenje iskustava i primjera dobre prakse te zajedničko djelovanje na poboljšanju uvjeta za razvoj preduzetništva općenito, a posebno mladih i žena, sve više postaju modaliteti saradnje jedinica lokalne samouprave, organizacija civilnog društva i poslovne zajednice te takvu praksu treba podržati i ubuduće.

Tokom panel diskusije predstavnici općina su istakli da su prepoznali potrebu za jačanje administracije koja će se baviti pitanjima pružanja podrške razvoju preduzetništva i samozapošljavanju. Osobe koje rade u  gradskim upravama trebaju biti “otvorenog uma“ i imati senzibilitet prilikom komunikacije sa mladima koji dođu sa preduzetničkom idejom, ali ne i znanjem o vođenju biznisa.

Prilikom pružanja podrške preduzetništvu bitni su budžet i ljudski resursi kao i posebna pozicija unutar općinskih administracija koja bi se isključivo bavila pitanjima podrške razvoju preduzetništva i/ili samozapošljavanja. Općinske administracije trebaju u potpunosti na sebe preuzeti obavezu pružanjastručne pomoći mladim preduzetnicima prilikom kreiranja biznis planova i osiguravanja svih potrebih informacija.

Također je naglašen problem negativne slike o situaciji u zemlji, te nezainteresiranosti mladih po pitanju preduzetništva i samozapošljavanja, zbog čega je bitno uložiti veće napore da se pobudi preduzetnički duh u njima.

Druga panel diskusija, a time i konferencija, je završena pitanjima i komentarima učesnika konferencije.