Grb BiH

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

Vijesti

 

СВЕ ВИЈЕСТИ


СЕКТОРИ

КАТЕГОРИЈЕ

Извјештај са видео састанка ЕУ Комитета за здравствену сигурност (EU Health Security Committee - HSC) о епидемији COVID-19

20.07.2020

Пошаљи документе на е-маил

Е-маил пошиљаоца (*):
Е-маил примаоца (*):
Коментар:

Комитет за здравствену сигурност 10.7.2020. године одржао је трећи видео састанак.

Предсједавајући: Wолфганг Пхилипп, водитељ одјела Ц3, Управљање кризама и спремност у здравству, DG SANTE је модерирао овим састанком.

Кључни закључци састанка су:

  1. Мјере контроле за људе који се враћају из подручја високог ризика

Европски центар за контролу заразних болести (ECDC) је представио технички документ: „Здравствене мјере у вези с путницима који долазе из трећих земаља у ЕУ / ЕЕА“, укључујући точке карантене и важност тражења контаката. ECDC је такођер подсјетио да континуирано израђују смјернице у сaрадњи с EASA-oм, EMSA-oм и ERA -ом.

Након захтјева из Белгије за расправом о мјерама контроле за повратак путника из земаља високог ризика, Комитет за здравствену сигурност је расправљао о мјерама проведеним на националној разини. Представник Белгије, Италије, Њемачке и Босне и Херцеговине су представили мјере које се примјењују у њиховим државама. Такође, презентовани су обустављени летови.

  • Комитет за здравствену сигурност ће наставити  са подјелом информација на тему мјера надзора путника који долазе из подручја високог ризика и о законодавним поступцима који се примјењују на националној разини.

 

  1. Расправа о вањским границама и потенцијалним транзитним земљама

Француска је информирала о мјерама које се проводе на националном нивоу. Такође,  информирала је о развоју IT алата за путнике који требају ПЦР тест и карантену. Естонија осим већ представљених мјера укључује "Препоруку о привременом ограничавању небитних путовања у ЕУ".

  • Земље ће наставити информирати Комитет за здравствену сигурност и Систем за рано упозоравање и реагирање (EWRS) у свези с вањским границама и потенцијалним транзитним земљама.

 

  1.       Ажурирање пројеката финанцираних од Инструмента за хитну помоћ (Emergency Support Instrument  ESI):

 

Комисија је усвојила три акције које ће се финанцирати из Инструмента за хитну помоћ (ESI)

  • Пакет - мобилност за пријевоз медицинског материјала, пријевоз пацијената и мобилност медицинског особља и тимова - ову акцију проводи GD ECHO;
  • Осигурање производње цјепива против COVID-19 у ЕУ и осигуравање довољних залиха;
  • Набаву основне опреме као што су заштитна опрема и лијекови за COVID-19, подршка за потребне кораке за прикупљање клиничких доказа за потпору захтјева за издавање одобрења за стављање лијека у промет који може бити кориштен за лијечење COVID- 19 пацијената.

Комисија је представила програм ЕУ за реконвалесцентну плазму за COVID-19.