Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Izvješće s video sastanka EU Odbora za zdravstvenu sigurnost (EU Health Security Committee - HSC) o epidemiji COVID-19

20.07.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Odbor za zdravstvenu sigurnost 10.7.2020. godine održao je treći video sastanak.

Predsjedavajući: Wolfgang Philipp, voditelj odjela C3, Upravljanje krizama i spremnost u zdravstvu, DG SANTE je moderirao ovim sastankom.

Ključni zaključci sastanka su:

  1. Mjere kontrole za ljude koji se vraćaju iz područja visokog rizika

Europski centar za kontrolu zaraznih bolesti (ECDC) je predstavio tehnički dokument: „Zdravstvene mjere u vezi s putnicima koji dolaze iz trećih zemalja u EU / EEA“, uključujući točke karantene i važnost traženja kontakata. ECDC je također podsjetio da kontinuirano izrađuju smjernice u suradnji s EASA-om, EMSA-om i ERA-om.

Nakon zahtjeva iz Belgije za raspravom o mjerama kontrole za povratak putnika iz zemalja visokog rizika, Odbor za zdravstvenu sigurnost je raspravljao o mjerama provedenim na nacionalnoj razini. Predstavnik Belgije, Italije, Njemačke i Bosne i Hercegovine su predstavili mjere koje se primjenjuju u njihovim državama.  Također, prezentirani su obustavljeni letovi.

  • Odbor za zdravstvenu sigurnost će nastaviti  s podjelom informacija na temu mjera nadzora putnika koji dolaze iz područja visokog rizika i o zakonodavnim postupcima koji se primjenjuju na nacionalnoj razini.

 

  1. Rasprava o vanjskim granicama i potencijalnim tranzitnim zemljama

Francuska je informirala o mjerama koje se provode na nacionalnom nivou. Također,  informirala je o razvoju IT alata za putnike koji trebaju PCR test i karantenu. Estonija osim već predstavljenih mjera uključuje "Preporuku o privremenom ograničavanju nebitnih putovanja u EU".

  • Zemlje će nastaviti informirati Odbor za zdravstvenu sigurnost i Sustav za rano upozoravanje i reagiranje (EWRS) u svezi s vanjskim granicama i potencijalnim tranzitnim zemljama.

 

  1. Ažuriranje projekata financiranih od Instrumenta za hitnu pomoć (Emergency Support Instrument

         ESI):

Povjerenstvo je usvojilo tri akcije koje će se financirati iz Instrumenta za hitnu pomoć (ESI)

  • Paket - mobilnost za prijevoz medicinskog materijala, prijevoz pacijenata i mobilnost medicinskog osoblja i timova - ovu akciju provodi GD ECHO;
  • Osiguranje proizvodnje cjepiva protiv COVID-19 u EU i osiguravanje dovoljnih zaliha;
  • Nabavu osnovne opreme kao što su zaštitna oprema i lijekovi za COVID-19, podrška za potrebne korake za prikupljanje kliničkih dokaza za potporu zahtjeva za izdavanje odobrenja za stavljanje lijeka u promet koji može biti korišten za liječenje COVID- 19 pacijenata.

Povjerenstvo je predstavilo program EU za rekonvalescentnu plazmu za COVID-19.