Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

IZVJEŠTAJ O ORGANIZACIJI EVROPSKE SEDMICE SPORTA U BOSNI I HERCEGOVINI, 23.-30. septembra 2020.

19.10.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Evropska sedmica sporta, inicijativa je koju vodi Evropska komisija s ciljem promovisanja učestvovanja u sportu i tjelesnim aktivnostima. Potiče ljude na aktivniji i zdraviji život i pokazuje snagu sporta da ruši barijere u društvu. Od svog pokretanja 2015. godine, Evropska sedmica sporta postala je vrlo uspješna inicijativa s visokim novooa angažmana širom Evrope.

2018. godine jedan od glavnih događaja bilo je otvaranje Sedmice za zemlje i regije Istočnog partnerstva i Zapadnog Balkana. Ove godine ova je inicijativa treći put prešla granice.

Koordinacijsko tijelo na nivou Bosne i Hercegovine za "Evropsku sedmicu sporta" koje se sastoji od predstavnika Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, entitetskih ministarstava nadležnih za sport, Brčko Distrikta i Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine održalo je mrežne sastanke o epidemiološkim situacijama, na kojima su dogovorene aktivnosti za organizaciju i obilježavanje "Evropske sedmice sporta" 2020. Koordinacijsko tijelo dogovorilo se da će se "Evropska sedmica sporta" 2020. godine obilježavati i organizirati u cijeloj Bosni i Hercegovini, kako u Federaciji Bosne i Hercegovine, tako i u Republici Srpskoj, Distrikt Brčko. Sva događanja uspješno su održana u periodu od 23. do 30. septembra, gdje je gotovo 8.000 učesnika učestvovalo u Banja Luci, Sarajevu, Mostaru, Doboju, Modriči, Brčkom i vrlo dobro promovirali "Evropsku sedmicu sporta" u Bosni i Hercegovini. U skladu s preporukama Evropske komisije i situacijom s epidemijom COVID 19, sva su se događanja održavala uglavnom u malom broju i na otvorenom, uz primjenu i poštivanje mjera zaštite.

 Ove godine Koordinacijsko tijelo imalo je tri ambasadora, promotora „Evropske sedmice sporta“ 2020. godine, koji su imenovani u ime entitetskih ministarstava nadležnih za sport (Boris Vrhovac i Ivan Klepić) i Olimpijskog odbora BiH (Mirsad Ćatić).