Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Izložbom „Zdravlje za sve“ obilježena 75. godišnjica Svjetske zdravstvene organizacije i Svjetski dan zdravlja

06.04.2023

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

U organizaciji Ureda Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za Bosnu i Hercegovinu i Ministarstva civilnih poslova BiH, u Sarajevu je otvaranjem izložbe „Zdravlje za sve“ obilježena 75. godišnjica Svjetske zdravstvene organizacije i Svjetski dan zdravlja.

            Tom prilikom istaknuto je da Svjetska zdravstvena organizacija, putem Ureda za Bosnu i Hercegovinu, Regionalnog ureda za Evropu, već tri decenije kontinuirano pruža značajnu ekspertsku, finansijsku i drugu podršku sektoru zdravstva u Bosni i Hercegovini, a dobra saradnja posebno je bila vidljiva tokom COVID-19 pandemije.

            Sekretarka Ministarstva civilnih poslova Biljana Čamur Veselinović naglasila je značaj skorog potpisivanja Dvogodišnjeg sporazuma o saradnji između Bosne i Hercegovine i Svjetske zdravstvene organizacije za period 2022-2023. godina. Sporazum obuhvata  ishode definirane prema strateškim prioritetima WHO, a koji se odnose na univerzalnu pokrivenost zdravstvenim uslugama,  bolju zaštitu od vanrednih zdravstvenih situacija, da  ljudi uživaju u boljem zdravlju i blagostanju, te da još efikasnija i djelotvornija Svjetska organizacija pruža  snažniju podršku zemljama.

            „Očekujemo nastavak uspješne saradnje i podršku Svjetske zdravstvene organizacije u realizaciji prvenstveno aktivnosti usmjerenih na jačanje kapaciteta zdravstvenih vlasti i ustanova u Bosni i Hercegovini, kako bi nastavili sa reformama i odgovorima na izazove u ovoj oblasti“, kazala je Čamur Veselinović.

            Svečanost obilježavanja 75. godišnjice Svjetske zdravstvene organizacije bila je prilika da se osvrnemo na uspjehe koje je Svjetska zdravstvena organizacija postigla u posljednjih 7 decenija. To nas sve dodatno motivira na dalju saradnju i zajedničko djelovanje kada su u pitanju  zdravstveni izazovi današnjice i izazovi u budućnosti.