Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Istraživanje izloženosti radnika uzrocima rizika od raka u Evropi

02.02.2021

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

S obzirom na to da se procjenjuje da je rak uzrok 53 % svih smrtnih slučajeva u EU i drugim razvijenim zemljama, pouzdani podaci o izlaganju uzrocima rizika od raka na radnom mjestu nužni su, kako za sigurnost i zdravlje radnika, tako i za produktivnu i održivu ekonomiju.

Evropska agencija za sigurnost i zdravlje na radu (EU-OSHA) planira provesti Istraživanje o izloženosti radnika uzrocima rizika od raka u Evropi za bolje utvrđivanje uzročnika rizika od raka kojima su radnici najviše izloženi. U istraživanju bi se takođe analizirali najčešći oblici izloženosti te broj i zdravstveno stanje radnika izloženih nizu uzročnika rizika od raka, uključujući azbest, benzen, hrom, dizel kao izduvni gas, nikal, prašinu silicijum dioksida, ultraljubičasto zračenje, prašinu od piljevine i druge. Cilj ankete je bolje usmjeriti kampanje za podizanje svijesti i preventivne mjere te doprinijeti donošenju politika na osnovu dokaza.

Studija izvodljivosti o ispitivanju procjene izloženosti radnika kancerogenima dovršena je 2017. godine, na osnovu uspješne australijske studije. Pripremne aktivnosti započele su 2020. godine za utvrđivanje zemalja u kojima će se studija inicijalno provesti kao i za pokretanje početnih koraka za pripremu metodologije i prilagođavanje australijskog modela evropskom kontekstu.

Izloženost kancerogenim materijama može prouzrokovati rak, koji je jedan od glavnih uzroka smrti povezanih s radom u Evropskoj uniji. Pouzdani podaci o izloženosti kancerogenim materijama na radu od ključne su važnosti za sigurnost i zdravlje radnika u Evropi. Na osnovu prikupljenih podataka, uz pomoć algoritamskog sistema procijenio bi se nivo izloženosti u Evropskoj uniji.         

Studija izvodljivosti pokazala je da bi, uz razuman utrošak vremena i finansijskih sredstava, australijska anketa mogla biti prilagođena za primjenu u Evropskoj uniji. Studija će se razviti i provesti tokom 2021. i 2022. godine, a objavljivanje prvih rezultata planira se u 2023. godini, a nakon procjene u 2024. godini će se odlučiti o proširenju studije na više zemalja i na dodatne uzročnike rizika.

 

Izvor: © EU-OSHA