Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Intenzivirati saradnju Bosne i Hercegovine i Meksika u kulturi, nauci i obrazovanju

27.02.2019

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Pomoćnik ministra za nauku i kulturu u Ministarstvu civilnih poslova Bosne i Hercegovine Suvad Džafić primio je ambasadora Meksika u Srbiji, te nerezidentnog ambasadora u Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Crnoj Gori, Marca Antonia Garcia Blanca i razgovarao s njim o mogućnostima za uspostavljanje saradnje između BiH i Meksika.

                Ambasador Garcia Blanco podsjetio je da tradiciju diplomatskih odnosa između dvije zemlje nije duga te je izrazio želju za inteziviranjem saradnje, posebno u oblastima u kojima je nadležno Ministarstvo civilnih poslova BiH. Meksiko izražava posebni interes za tješnjom saradnjom u oblastima kulture i obrazovanja, te nauke i tehnologije i predlaže pokretanje procedura za još dva sporazuma koji bi obuhvatili pitanja iz tih oblasti.

                Na sastanku je konstatovano da su do sada realizirana četiri sporazuma o saradnji između Bosne i Hercegovine i Meksika koji tretiraju vanjsko-trgovinska pitanja, pitanja liberalizacije viznog režima i slično, te da treba nastaviti sa pozitivnim pomaci u saradnji u interesu obje zemlje.