Grb BiH

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

Vijesti

 

СВЕ ВИЈЕСТИ


СЕКТОРИ

КАТЕГОРИЈЕ

Информација о вебинару на тему „IT опције за праћење контаката“ одржаном 01.07.2020. године

21.07.2020

Пошаљи документе на е-маил

Е-маил пошиљаоца (*):
Е-маил примаоца (*):
Коментар:

Секретаријат Централноевропске иницијативе (CEI), уз подршку Свјетске здравствене организације (WHO) - Регионалне канцеларије за Европу, организовао је 01.07.2020. године вебинар на тему „ИТ опције за праћење контаката“.

Циљ вебинара био је представљање дигиталних рјешења за праћење контаката (Digital Contact Tracing – DCT) као подршка националним активностима одговора на COVID-19, као и размјена сазнања и научених лекција из постојећих DCT између земаља.

У презентацији Клејтона (Цлаyтон) Хамилтона, координатора Програма дигитално здравље у Регионалној канцеларији WHO за Европу, истакнут је значају услуга дигиталног здравља кориштених у различитим фазама одговора током пандемије COVID-19.

DCT је нови технолошки приступ традиционалном праћењу контаката који користи Блуетоотх ЛЕ функцију на паметним телефонима за снимање међусобних интеракција између појединаца у сврху ограничавања преноса заразне болести. Основна претпоставка ДЦТ-а је да се трансмисија COVID-19 у заједници може значајно успорити примјеном механизма који ће помоћи у раној идентификацији особа у ризику, омогућавајући им да се изолују и потраже одговарајући медицински савјет.

Велики број асимптоматских случајева COVID-19, мноштво сумњивих и потврђених случајева и ограничен број особља задуженог за праћење контаката, су најважнији покретачи увођења дигиталног рјешења за подршку националним тимовима за праћење контаката како би се смањио терет прикупљања података.

Многе земље чланице WHO из регије Европа активно разматрају или уводе кориштење дигиталних апликација за праћење. До сада 27 земаља има званичне апликације, а у четири земље су исте у фази израде. Ово је углавном вођено националним политикама с циљем ублажавања јавноздравствених и социјалних мјера, олакшавања кретања становништва и хитне подршке за поновно покретање привредних активности.

Током дискусије обуваћен је широк круг аспеката (технолошки, етички, социјални, заштита података, јавно здравље и људска права) која утичу на израду, дизајнирање, имплементацију и прихватање опција за дигитално праћење контаката у Европи.

С обзиром на то да је ова активност у зачетку, то је њена вриједност заштите становништва и пружања помоћи националним здравственим властима заснована на многим претпоставкама и несавршеним технологијама. Тренутно постоји мало доказа који показују ефикасност DCT -а изван теоријске претпоставке његове способности за примјену у јавном здравству, што ће се вјероватно промијенити.

Очување приватности појединаца од пресудног је значаја за јавно прихватање DCT -а и биће кључно за успостављање повјерења јавности у такве приступе сада и у будућности. Ако то не буде успјело, могло би угрозити могућности кориштења DCT-а и других дигиталних здравствених технологија.

Националне власти морају пажљиво размотрити избор цјелокупног замишљеног идејног дизајна DCT -а, укључивање било каквих личних података и постављање одговарајућих мјера надзора и одговорности. Избор модела ће укључивати оцјену низа компромиса у погледу његовог значаја за јавноздравствене институције.

Према сазнањима, мали је број пријављених случајева откривених помоћу DCT рјешења (Француска:14, Данска: 85, унесених у једној седмици).Такођеr, јавна перцепција DCT -а је високо поларизована („није сигурно да ли је релевантно сада када број случајева опада“).