Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Informacija o vebinaru na temu „IT opcije za praćenje kontakata“ održanom1.7.2020. godine

21.07.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Tajništvo Centralnoeuropske inicijative (CEI), uz potporu Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) - Regionalnog ureda za Europu, organizirao je 1.7.2020. godine vebinar na temu „IT opcije za praćenje kontakata“.

Cilj vebinara bio je predstavljanje digitalnih rješenja za praćenje kontakata (Digital Contact Tracing – DCT) kao potpora nacionalnim aktivnostima odgovora na COVID-19, kao i razmjena saznanja i naučenih lekcija iz postojećih DCT između zemalja.

U prezentaciji Klejtona (Clayton) Hamiltona, koordinatora Programa digitalno zdravlje u Regionalnom uredu WHO za Europu, istaknut je značaju usluga digitalnog zdravlja korištenih u različitim fazama odgovora tijekom pandemije COVID-19.

DCT je novi tehnološki pristup tradicionalnom praćenju kontakata koji koristi Bluetooth LE funkciju na pametnim telefonima za snimanje međusobnih interakcija između pojedinaca u svrhu ograničavanja prenosa zarazne bolesti. Osnovna pretpostavka DCT-a je da se transmisija COVID-19 u zajednici može značajno usporiti primjenom mehanizma koji će pomoći u ranoj identifikaciji osoba u riziku, omogućavajući im da se izoluju i potraže odgovarajući medicinski savjet.

Veliki broj asimptomatskih slučajeva COVID-19, mnoštvo sumnjivih i potvrđenih slučajeva i ograničen broj osoblja zaduženog za praćenje kontakata, su najvažniji pokretači uvođenja digitalnog rješenja za potporu nacionalnim timovima za praćenje kontakata kako bi se smanjio teret prikupljanja podataka.

 Mnoge zemlje članice WHO iz regije Europa aktivno razmatraju ili uvode korištenje digitalnih aplikacija za praćenje. Do sada 27 zemalja ima zvanične aplikacije, a u četiri zemlje su iste u fazi izrade. Ovo je uglavnom vođeno nacionalnim politikama s ciljem ublažavanja javnozdravstvenih i socijalnih mjera, olakšavanja kretanja stanovništva i hitne potpore za ponovno pokretanje privrednih aktivnosti.

Tijekom diskusije obuvaćen je širok krug aspekata (tehnološki, etički, socijalni, zaštita podataka, javno zdravlje i ljudska prava) koja utiču na izradu, dizajniranje, implementaciju i prihvatanje opcija za digitalno praćenje kontakata u Europi.

S obzirom na to da je ova aktivnost u začetku, to je njena vrijednost zaštite stanovništva i pružanja pomoći nacionalnim zdravstvenim vlastima zasnovana na mnogim pretpostavkama i nesavršenim tehnologijama. Trenutno postoji malo dokaza koji pokazuju efikasnost DCT-a izvan teorijske pretpostavke njegove sposobnosti za primjenu u javnom zdravstvu, što će se vjerovatno promijeniti.

Očuvanje privatnosti pojedinaca od presudnog je značaja za javno prihvatanje DCT-a i biće ključno za uspostavljanje povjerenja javnosti u takve pristupe sada i u budućnosti. Ako to ne bude uspjelo, moglo bi ugroziti mogućnosti korištenja DCT-a i drugih digitalnih zdravstvenih tehnologija.

Nacionalne vlasti moraju pažljivo razmotriti izbor cjelokupnog zamišljenog idejnog dizajna DCT-a, uključivanje bilo kakvih osobnih podataka i postavljanje odgovarajućih mjera nadzora i odgovornosti. Izbor modela će uključivati ocjenu niza kompromisa u pogledu njegovog značaja za javnozdravstvene institucije.

Prema saznanjima, mali je broj prijavljenih slučajeva otkrivenih pomoću DCT rješenja (Francuska:14, Danska: 85, unesenih u jednom tjednu).Također, javna percepcija DCT-a je visoko polarizirana („nije sigurno da li je relevantno sada kada broj slučajeva opada“).