Grb BiH

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

Vijesti

 

СВЕ ВИЈЕСТИ


СЕКТОРИ

КАТЕГОРИЈЕ

Информација о административном састанку Форума партнера Заједничке акције „Јачање приправности у ЕУ против озбиљних прекограничних пријетњи и подршка имплементацији Међународних здравствених прописа (IHR)“ (SHARP) одржаном 10. јуна 2020. године

22.07.2020

Пошаљи документе на е-маил

Е-маил пошиљаоца (*):
Е-маил примаоца (*):
Коментар:

Фински институт за здравље и социјалну заштиту (THL), координатор Заједничке акције „Јачање приправности у ЕУ против озбиљних прекограничних пријетњи и подршка имплементацији Међународних здравствених прописа (IHR)“ (SHARP), организовао је административни састанак Форума партнера, у сарадњи са Генералним директоратом за здравље и сигурност хране (DG SАNТЕ) и Извршном агенцијом за потрошаче, здравље, пољопривреду и храну (CHAFEA) Европске комисије.

Заједничка акција SHARP је пројекат фокусиран на јачање имплементације Одлуке 1082/2013/ЕУ о озбиљним прекограничним пријетњама здрављу, подршку приправности и одговор на пријетње здрављу на нивоу ЕУ и провођење Међународних здравствених прописа (International Health Regulations (2005) – IHR

Имплементација SHARP-а је почела 1. априла 2020. године, уз учешће партнерских институција из 26 земаља чланица Трећег здравственог програма ЕУ, укључујући и БиХ.

Структуру Заједничке акције SHARP чини 10 радних пакета који покривају кључне јавноздравствене капацитете предвиђене IHR -ом (2005), и осим координације, обухватају комуникацију, евалуацију, одрживост, IHR основне капацитете, приправност, лабораторије, обуке и вјежбе, хемијске пријетње и клиничко управљање.

Циљ састанка Форума партнера био је да представи напредак остварен у имплементацији пројектних активности у оквиру појединачних радних пакета из Заједничке акције SHARP.

Констатовано је да се ванредна ситуација у вези с пандемијом COVID-19 одразила и на смањење обима имплементације планираних пројектних активности, с обзиром на то да је већина експерата SHARP-а била ангажовани у одговору на пандемију у њиховим земљама. Ипак, неке активности, као нпр. састанци Управног одбора и тренинзи, настављене су и у вријеме пандемије, али у онлине форми, док ће засигурно бити потребно направити нови план провођења активности које су морале бити отказане усљед пандемије. Координатор ће, такође, размотрити опцију тражења од Европске комисије продужења периода имплементације SHARP-а (нпр. за четири мјесеца).

Учесници су информисани о току припрема амандмана на Споразум о гранту за SHARP које су у завршној фази, као и активности на изради другог интерног финансијског извјештаја. Рок за достављање периодичног извјештаја Европској комисији је 31. октобар 2020. године.