Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

ILO novi standardi rada

04.05.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Na svojoj 334. sjednici (oktobar-novembar 2018. godine), Upravno tijelo Međunarodne organizacije rada (MOR/ILO) odlučilo je na dnevni red 110. zasjedanja Međunarodne konferencije rada (2021. godine) staviti tačku koja se odnosi na stažiranje (postavljanje standarda).

Upravno tijelo primijetilo je regulatorni jaz u vezi sa temom stažiranja kao rezultat pravne zamjene niza instrumenata MOR-a, uključujući Preporuku o stažiranju iz 1939. (br. 60) i Preporuku o stručnom usavršavanju iz 1962. godine (br. 117), što nije obrađeno u kasnijim preporukama. Nadalje, od početka globalne ekonomske i finansijske krize 2008. godine, a u novije vrijeme i u javnim raspravama o budućnosti rada, stažiranje postaje sve važnije za olakšavanje prelaza iz škole na posao i poboljšanje kvaliteta sistema osposobljavanja i njihove važnosti za potrebe tržišta rada. Novi standard o stažiranju trebao bi pružiti sveobuhvatan normativni okvir u pogledu kreiranja i primjene sistema stažiranja.

Cilj upitnika, dostavljenog svim članicama MOR, je da se zatraže stavovi država članica o obimu i sadržaju mogućih budućih instrumenata ili instrumenta, nakon konsultacija s najreprezentativnijim organizacijama poslodavaca i radnika. Primljeni odgovori trebali bi omogućiti Međunarodnoj kancelariji rada da pripremi izvještaj za Konferenciju. 

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine je nadležnim institucijama entiteta i Brčko distrikta Bosne i Hercegovine dostavilo predmetni upitnik, koji smo prethodno preveli na jedan od službenih jezika u BiH, radi popunjavanja istog. Nakon objedinjavanja odgovora, Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine će popunjeni upitnik prevesti na engleski jezik i isti elektronskim putem dostaviti MOR.