Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Evropski dan borbe protiv melanoma - besplatni pregledi mladeža i sumnjivih promjena na karcinom kože

15.05.2023

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Pod okriljem Euromelanoma, 15. maja obilježava se Evropski dan borbe protiv melanoma. Cilj ovogodišnje kampanje Euromelanoma je probuditi svijest o problemima s kojima se suočavaju sve evropske zemlje, a odnose se na stalan porast incidencije melanoma koji je veći od bilo kojeg drugog oblika karcinoma.

 

Kampanju Euromelanoma provode dermatolozi sa partnerima u 30 zemalja Evrope. BiH se priključila 2011. godine i od tada svake godine pruža građanima u sklopu kampanje besplatne preglede mladeža i sumnjivih promjena na karcinom kože. Projekat Euromelanoma promovira i dijeli informacije o prevenciji karcinoma kože, ranom dijagnosticiranju i liječenju. Ovaj tradicionalni javnozdravstveni projekat koji organiziraju dermatolozi ima cilj podići svijest pacijenata o važnosti prepoznavanja sumnjivih promjena na koži.

 

Porast učestalosti malignog melanoma posljednjih desetljeća u cijelom svijetu istaknuo je potrebu za stalnim usavršavanjem medicinskih stručnjaka, kao i potrebu za edukacijom šire populacije. Vrlo je važna redovna samokontrola kože i sluznica te redovni dermatološki pregledi.

 

Od 1980. godine započeli su se intenzivno provoditi preventivno-edukativni programi za osvješćivanje populacije o štetnosti UV-zraka, važnosti  zaštite od sunca i preventivnih dermatoloških pregleda što je rezultiralo s danas sve češćim ranim otkrivanjem melanoma koji je prognostički povoljniji, a mogućnost preživljavanja znatno se povećala.

 

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije dva do tri miliona ljudi godišnje oboli od nekog oblika zloćudnog tumora kože od čega čak 132.000 od najzloćudnijeg među njima, malignog melanoma. Melanom je najređi oblik raka kože, ali istovremeno i najopasniji. Maligni melanom je tumor koji ima  sklonost brzom širenju i metastaziranju, a pravovremeno otkrivanje i primjerena terapija daju veće šanse za preživljavanje.

Međutim, rani stadij melanoma ponekad je teško definirati radi sličnosti s atipičnim i displastičnim mladežima. Brojnim studijama je dokazano da u 50-75% takvih slučajeva je potrebno provesti i druge dijagnostičke metode.

U području dermatologije, dermatoskopija nam je donijela nove mogućnosti obrade bolesnika s rizikom nastanka malignog melanoma i praćenja pigmentnih promjena kože.  Dermatoskopija ili DELM (digitalna epiluminiscentna mikroskopija) je neinvazivna dijagnostička metoda koja unapređuje kliničku vizualizaciju bez ikakvih potencijalno opasnih zračenja, pruža mogućnost detaljne analize kože kao i anatomskih struktura pigmentnih promjena. Samo 30 posto melanoma se javlja u mladežu koji već postoji, dok se kod 70 odsto pacijenata javlja na prethodno potpuno neizmenjenoj koži. Melanom je smeđe ili crne boje, a retko može da bude i crven, boje kože ili bijeli, u nivou ili izdignut. Može da se javi bilo gdje na koži, na sluzokoži, ispod nokta i u oku.

Pregled i samopregled kože i mladeža jednom u mesec dana najbolja su prevencija u ranom otkrivanju melanoma, jednog od oblika raka kože. Ukoliko se otkrije u ranoj fazi, melanom je 100 odsto izlječiv.